Expert: Instalarea rachetelor SUA în Germania amplifică riscurile CONFRUNTĂRII NATO-Rusia /Guvernul Scholz, rugat de partide să ofere clarificări

Publicat: 11/07/2024, 22:13

Decizia Guvernului Olaf Scholz de a accepta instalarea unor sisteme balistice americane pe teritoriul Germaniei a generat reacții adverse la Berlin, inclusiv din partea partenerilor de coaliție, iar un analist avertizează asupra riscurilor unei confruntări între NATO și Rusia.

Sara Nanni, un reprezentant al Partidului Verzilor, care face parte din coaliția guvernamentală, a exprimat nedumerire în legătură cu acordul semnat de Olaf Scholz la Washington și a cerut clarificări asupra scopurilor și aspectelor bugetare.

”În lipsa clarificărilor, se vor accentua temerile și va fi lăsat loc pentru dezinformare”, a afirmat Sara Nanni, conform publicației Rheinischen Post.

”Este continuată cursa înarmării sub pretextul descurajării militare”, a reacționat, la rândul său, deputatul Dietmar Bartsch, din cadrul Partidului Stângii, aflat în opoziție.

Acordul a fost salutat însă de Partidul Social-Democrat (SPD), al cancelarului Olaf Scholz, și de principala formațiune de opoziție, Uniunea Creștin-Democrată (CDU).

Analist: Sunt semnale privind revenirea la poziții de confruntare între NATO și Rusia

Întrebat, într-un interviu acordat site-ului Tagesschau.de, dacă există riscul revenirii la Războiul Rece, Wolfgang Richter, expert la Fundația germană pentru Știință și Politică, a avertizat asupra amplificării tensiunilor.

”Sigur că observăm semnale în sensul revenirii la confruntare, iar acest acord bilateral pe care l-am văzut ieri evidențiază că devine mai accentuată confruntarea, cum nu a mai fost de mult timp. Totuși, există anumite deosebiri. Până în prezent, a fost doar o decizie executivă, în al doilea rând, nu este vorba de arme nucleare, ci de arme convenționale, iar în al treilea rând, este vorba de un acord bilateral, nu la nivelul Alianței Nord-Atlantice, cel puțin până acum”, a afirmat Wolfgang Richter.

”Există semne de întrebare privind scopul acestui acord, unii consideră că este o amenințare, dar există semnale că ar putea fi un alt scop, referitor la evidențierea obligațiilor SUA față de Europa, într-o perioadă în care există posibilitatea de a veni noul președinte Donald Trump, care nu ar mai lua astfel de decizii”, a precizat expertul.

Moderatoare: Spuneți că este un acord bilateral cu SUA fără o dezbatere. La ce vă așteptați acum?

”Mă aștept la o dezbatere parlamentară majoră. Apar consecințe strategice, sunt staționate arme americane pentru prima dată după 1992, cu care pot fi atacate la distanță mare ținte pe teritoriul Rusiei. Nu sunt arme nucleare, dar pot fi atacate ținte cu precizie, poziții strategice, raza de acțiune atinge Moscova. Sigur că acest lucru influențează echilibrul strategic dintre SUA și Rusia, iar Rusia va lua în calcul măsuri simetrice, instalând rachete în apropierea frontierelor NATO, care are lungimea de 2.000 de kilometri, devine clar că Germania ar deveni țintă a acestor rachete”, a subliniat Wolfgang Richter.

Statele Unite vor instala sisteme balistice în Germania

Statele Unite au anunțat miercuri, cu ocazia summitului NATO, că vor începe să staționeze în Germania, din anul 2026, sisteme balistice cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete hipersonice.

”Statele Unite vor iniția transferuri episodice de capabilități balistice cu rază lungă de acțiune din cadrul Forței Multivalente de Reacție în Germania, în 2026, în cadrul planificării pentru staționarea acestor capabilități în viitor. Când vor fi instalate definitiv, aceste unități convenționale cu rază lungă de acțiune vor include rachete SM-6, Tomahawk și sisteme hipersonice, care au raze de acțiune semnificativ mai mari decât actualele baterii terestre instalate în Europa”, au anunțat Washingtonul și Berlinul.

Rusia consideră manevra ”amenințare foarte gravă” și va reacționa prin măsuri ”militare”

”Alianța Nord-Atlantică a confirmat încă o dată foarte clar esența sa. Este o alianță creată într-o eră a confruntării, cu scopul menținerii confruntării. Tensiunile pe continentul european escaladează”, a reacționat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

”Observăm deciziile luate de NATO pentru a crea centre logistice separate în orașe din zona Mării Negre, deschiderea unor unități suplimentare în Europa, observăm că, de fapt, infrastructura militară NATO se îndreaptă constant și tot mai mult spre frontierele noastre”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei.

”Această situație ne obligă să analizăm foarte profund deciziile luate. Este vorba de o amenințare foarte gravă la adresa siguranței naționale a țării noastre. Iar acest lucru ne obligă să reacționăm prin răspunsuri gândite și coordonate pentru a descuraja și a contracara NATO”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

La rândul său, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat că Moscova anticipase manevra SUA de a instala sisteme balistice în Germania.

”Fără nervi, fără emoții, vom dezvolta o reacție militară față de acest nou joc”, a subliniat Riabkov.

Foto: Profimedia

Citește și:

AFP: Rusia plănuiește „măsuri de REACȚIE” pentru a limita „amenințarea foarte serioasă” din partea NATO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...