Prima pagină » Știri externe » Expert ONU: Atacurile de la Paris – „crimă împotriva umanității”

Expert ONU: Atacurile de la Paris – „crimă împotriva umanității”

Expert ONU: Atacurile de la Paris -
O expertă ONU în drepturile omului afirmă că atacurile de la Paris "pot constitui o crimă împotriva umanității", relatează AP în pagina electronică.

Karima Bennoune, o profesoară de la Universitatea din California-Davis School of Law numită de către ONU expertă în drepturi culturale, a afirmat marți, într-un comunicat, că revendicarea responsabilității atacurilor de către gruparea Statul Islamic (SI) demonstrează o „viziune a urii față de lume care motivează aceste violențe”.

Atacurile de la Paris „au vizat cu sălbăticie și în mod deliberat locuri de artă și recreere în care oamenii vin împreună pentru a se bucura de drepturile lor culturale”, denunță ea.

Strigătul „Allah Akbar” (Allah e mare) „abuzează în mod manifest o formulă religioasă sacră pentru sute de milioane de credincioși musulmani”, mai denunță Bennoune.

Implicațiile clasificării acestor atacuri drept o crimă împotriva umanității erau neclare.

Franța ar putea să vrea să-i dea în judecată pe suspecți, caz în care Curtea Penală Internațională (CPI) nu ar fi implicată.

CPI este o instanță de ultim recurs, care acceptă cazuri doar în situația în care autoritățile locale nu pot sau nu vor să se implice.

Pe de altă parte, Înatul Comisar ONU pentru Refugiați a atras atenția asupra învinovățirii „pe nedrept” a refugiaților de terorism, în urma unor informații potrivit cărora unul dintre atacatorii sinucigași de la Paris pare să fi venit în Europa împreună cu mii de oameni care fug din calea războiului și sărăciei.

Antonio Guterres a îndemnat marți la o acțiune europeană comună în vederea creării unor „forme mai juridice” de intrare, astfel încât refugiații să poată fi supuși unor controale și verificări în domeniul securității înainte să fie primiți pe teritoriul european.

„Este foarte probabil ca o persoană care a trecut pe aici să fi luat parte la operațiunea teroristă”, a spus Guterres, într-o tabără de refugiați, în Serbia.

Însă trec „între 5.000 și 7.000 de persoane aici, (inclusiv) femei și copii, care fug din calea violenței. Ar fi total incorect ca refugiații să fie învinovățiți” de activitățile teroriste din lume, a subliniat Înaltul Comisar ONU.

Citește și