Expert în relații internaționale, despre atentatul cu mașină-capcană în care a murit Daria Dughina: „Se mișcă plăci tectonice importante la Moscova. S-ar putea să fie începutul unor destructurări, a unor răfuieli” – DECLARAȚII EXCLUSIVE
Miroslav Tașcu Stavre, expert în relații internaționale și lector la Universitatea din București, a declarat pentru Gândul că nu vede o implicare a Ucrainei în atentatul cu mașină-capcană asupra Dariei Dughina, deoarece această țară nu are capacitatea să pătrundă în Serviciile de Securitate din Rusia, care ar fi dejucat din timp un astfel de atac. Expertul consideră că, cel mai probabil, ar putea fi vorba despre o reglare de conturi între grupările din jurul lui Vladimir Putin.
Moartea Dariei Dughina – fiica ultranaționalistului Aleksandr Dughin, cel despre care se spune că i-ar fi oferit lui Vladimir Putin argumentele ideologice pentru a invada Ucraina – îngroapă și mai mult în incertitudine, răzbunare și scandal relația Rusiei cu Ucraina. Propaganda rusă consideră deja că Ucraina este în spatele atentatului care a ucis-o pe Daria Dughina, cerând răzbunare și o pedeapsă pe măsură.
Daria Dughina, în vârstă de 29 de ani, a fost jurnalistă și comentatoare care împărtășea viziunea despre lume a tatălui, fiind pusă sub sancțiuni de către guvernele SUA și Marii Britanii, pentru răspândirea unor dezinformări despre Ucraina.
„Foarte mulți din anturajul Kremlinului nu au nimic de câștigat din acest război oribil”
„Moartea oricărei persoane este dramatică, dar moartea sutelor de copii – pentru că sunt, din păcate, sute de copii morți în Ucraina – ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea. Eu nu cred că pentru acest atac – îl putem cataloga ca fiind o crimă crudă -, Ucraina se face vinovată. Asta din două considerente: una, pentru că nu cred că are capacitatea să penetreze Serviciile respective de Securitate din Rusia și a doua pentru că ucrainenii au fost cât de mult au putut să fie ponderați în a ataca Rusia pe teritoriul ei.
Sunt convins că este o reglare de conturi între grupările din jurul lui Putin. Se mișcă niște plăci tectonice importante la Moscova, pentru că nici oligarhii, nici foarte mulți din anturajul Kremlinului nu au nimic de câștigat din acest război oribil și s-ar putea să fie începutul unor destructurări, a unor răfuieli mai consistente și în perioada următoare.
Ce s-a întâmplat acum este un lung lanț de incidente similare a unor oligarhi, copii de oligarhi care pățesc același lucru, a unor directori de pe la Gazprom sau din alte instituții-cheie din Rusia, care ba s-au sinucis, ba au dispărut subit, ba au un accident”, spune expertul în relații internaționale.
Kievul neagă că ar fi implicat în atentatul cu maşină-capcană
Denis Puşilin, liderul aşa-numitei Republici Populare Doneţk (DNR), autoproclamată de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, a acuzat duminică forţele ucrainene că se află în spatele asasinării Dariei Dughina.
La rândul său, senatorul rus Andrei Klişas a calificat atentatul drept un „atac al dușmanilor” şi a cerut aducerea în faţa justiţiei a autorilor materiali şi morali, scrie Agerpres.
Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a negat însă că ar fi implicat Kievul în atentatul cu maşină-capcană de sâmbătă seara, în care şi-a pierdut viaţa fiica ultranaţionalistului rus Aleksandr Dughin.
„Subliniez că Ucraina nu are nimic de-a face cu asta, pentru că nu suntem un stat criminal ca Federaţia Rusă şi nici nu suntem un stat terorist”, a declarat Mihailo Podoliak, într-o intervenţie televizată.
Daria Dughina, pe urmele tatălui ei în privința comentariilor la adresa Occidentului
Joi, cu două zile înainte de moartea ei într-un atentat cu bombă în afara Moscovei, Daria Dughina a argumentat într-o emisiune la televiziunea de stat că „omul occidental trăiește într-un vis, un vis pe care l-a primit din hegemonia sa globală”. Vineri, ea a susținut o prelegere, descriind atrocitățile comise de soldații ruși în Bucha, o suburbie a Kievului, ca un eveniment organizat.
Și înainte de a muri sâmbătă, a participat cu tatăl ei la un festival naționalist în afara Moscovei, numit „Tradiții”. Într-un selfie postat de Akim Apachev, un muzician naționalist rus, Daria Dughina, în vârstă de 29 de ani, a apărut alături de tatăl ei, cu o jachetă militară de camuflaj legată în jurul taliei.
Daria Dughina era comentator politic pentru Mișcarea Internațională Eurasiatică, o grupare politică care era condusă de tatăl ei.
Andrei Krasnov, un apropiat al familiei Dughin, a spus, pentru agenția TASS, că mașina în care se afla Dughina era a tatălui ei. Krasnov crede că Dughin era de fapt ținta exploziei, o versiune susținută și de liderul separatist prorus Denis Pușilin.
Luna trecută, guvernul britanic impusese sancțiuni în cazul Dariei Dughina, citând-o drept „o contribuitoare frecventă și de mare profil a dezinformării în legătură cu Ucraina și invazia rusă, pe diverse platforme online”. Și Statele Unite au impus sancțiuni, în martie, descriindu-o ca fiind redactorul-șef al unui site de dezinformare în limba engleză deținut de Yevgeny Prigozhin, oligarhul rus cunoscut drept „bucătarul lui Putin”.
Daria Dughina a fost co-autor al unei cărți care urmează să fie tipărită despre războiul din Ucraina numită „Cartea Z”, după unul dintre marcajele de identificare pictate pe tancurile invadatoare ale Rusiei. În iunie, ea a călătorit în orașul-port ucrainean Mariupol, după ce forțele ruse l-au capturat într-o campanie brutală. Ea a spus la un post de radio rus de stat că uzina de oțel Azovstal era plină de „sataniști” și „energie neagră”.
Cine este Aleksandr Dughin
Aleksandr Dughin, în vârstă de 60 de ani, este adesea numit ideologul lui Putin, „creierul lui Putin” sau „Rasputin”, din cauza relației sale apropiate cu liderul de la Kremlin. Mulți consideră că el este cel din spatele invaziei ruse din Ucraina.
Potrivit informațiilor apărute în presa internațională, Dughin s-a concentrat în ultimii ani pe influențarea Kremlinului și promovarea viziunii unei Rusii renăscute al cărei principal inamic este o lume „atlantică” condusă de Statele Unite.
Deși nu are un rol oficial în guvern, se spune că ideologul ultranaționalist îl influențează puternic pe Putin, în special în ceea ce privește propaganda, potrivit informațiilor Digi 24. Aleksandr Dughin pledează de mult timp pentru unificarea teritoriilor rusofone şi a altor regiuni într-un nou vast imperiu rus. Mai exact, acesta şi-ar dori ca noul imperiu să includă Ucraina, unde forţele ruse desfăşoară, din 24 februarie, ceea ce Moscova numeşte „o operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea țării.
Statele Unite i-au impus sancțiuni acestuia în 2015, considerând că este „responsabil sau complice la acțiuni sau politici care amenință pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei”.