Expert: Viktor Orban este mai prorus decât erau comuniștii ungari în anii 1980
Întrebat dacă nu există o atmosferă revoluționară în Europa Centrală la 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Jean-Michel de Waele a declarat că există ceva în comun cu acest eveniment și anume elementul surpriză.
Înfrângerea lui Victor Ponta în alegerile prezidențiale din România, revolta împotriva lui Viktor Orban în Ungaria (mii de cetățeni îl acuză pe premier de angajarea unor funcționari publici corupți și apropierea de Kremlin), mobilizarea civică din Cehia (cehii protestează față de președintele Milos Zeman, acuzându-l, de asemenea, de apropiere de Moscova) au fost surprinzătoare.
În Europa Occidentală, cei aflați la putere sunt de asemenea nepopulari, dar în Europa Centrală statul bunăstării este mult mai slab, corupția este mai puternică și puterea este mai fragilă. Am văzut în Bulgaria proteste de stradă care au dus la înlăturarea de la putere a Guvernului. Acest lucru nu s-ar întâmpla niciodată în Europa Occidentală, afirmă de Waele, care este și decanul Facultății de Științe Politice și Sociale a Universității Libere din Bruxelles (ULB).
Situația este însă mai specifică în România. În Ungaria pare să nu existe alternativă la Orban și, în mare măsură, același lucru pare să se aplice Cehiei și Bulgariei.
În România, Iohannis vine ca o alternativă, după o mobilizare a populației, în pofida sprijinului pentru Ponta al oligarhilor, al unor mass-media foarte puternice și al Bisericii Ortodoxe. Faptul că un luteran, un reprezentant al unei minorități mici a câștigat, este foarte neobișnuit pentru o perioadă de izolaționism și intensificare a naționalismului.
În cazul Cehiei și Ungariei, revolta populară arată o respingere a politicilor guvernamentale față de Moscova. Publicului occidental îi este greu să înțeleagă, dar în Europa Centrală, unele forțe politice joacă un rol de echilibru, ca și cum ar fi încă posibil să se aleagă între UE și Rusia, ceea ce este absurd.
„Orban este mai prorus decât erau comuniștii ungari în anii 1980. Este foarte neobișnuit. În Bulgaria există o tradiție de prietenie cu Rusia există o mișcare slavofilă puternică. Chiar și Cehia are ceva similar dar în Ungaria nu există nimic de genul acesta. Totuși, pentru populația ungară, care se simte profund occidentală, această alianță a lui Orban cu Putin este uluitoare”, susține de Waele.
Ceea ce îi place însă lui Orban la Putin nu este Putin în sine, ci „modelul său de stat autoritarist, statul său polițienesc, controlul presei, democrația sa de fațadă și redusă la minim”, explică profesorul universitar.