Experții ruși au propria versiune privind accidentul zborului MH 17. Cine ar fi doborât avionul Malaysia Airlines
„Rachetele de tip Buk 9M38, 9M38M, 9M38M1 nu mai sunt în utilizarea armatei ruse, dar Ucraina încă are astfel de sisteme. De 15 ani, Rusia folosește alte tipuri de sisteme – 9M317”, a declarat, potrivit Itar-Tass, Aleksandr Luzan, fost adjunct al comandantului Forțelor antiaeriene ruse.
„Nici milițiile separatiste din regiunea Donețk nu au astfel de sisteme, Rusia nu a oferit așa ceva”, a subliniat expertul rus.
Compania rusă Almaz-Antei, care produce rachetele de tip Buk, a confirmat că armata rusă nu mai are de mulți ani astfel de sisteme antiaeriene. „Ultimul an în care a fost fabricat un sistem Buk 98M38M1 a fost 1986. Iar după 25 de ani astfel de sisteme sunt interzise”, a explicat directorul companiei ruse, Ian Novikov.
Avionul companiei Malaysia Airlines prăbușit în estul Ucrainei în iulie 2014 s-a dezintegrat în aer după ce a fost lovit de o rachetă de fabricație rusească de tip Buk, lansată din regiunile separatiste, a anunțat Tjibbe Joustra, președintele Comisiei olandeze pentru siguranța transporturilor (DSB). „Anchetatorii au exclus posibilitatea unui atac aer-aer. Avionul care efectua cursa MH17 (Amsterdam – Kuala Lumpur) s-a dezintegrat în aer după ce a fost lovit de o rachetă sol-aer de tip Buk, lansată din regiunile separatiste din estul Ucrainei”, precizează raportul. „Dezintegrarea avionului în apropierea frontierei Ucrainei cu Rusia a fost rezultatul detonării unei rachete. Explozia a avut loc în partea stângă a avionului. A fost o rachetă de tip Buk 9N314M, din seria 9M38”, precizează raportul.
Avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines (MH-17), care zbura pe ruta Amsterdam – Kuala Lumpur, s-a prăbușit pe 17 iulie 2014 în estul Ucrainei. Cele 298 de persoane aflate la bord au murit.