Prima pagină » Știri externe » EXPERTIZA. Taiwanul dorește să-și împărtășească expertiza COVID-19, dar locul la masa negocierii este obiectat de Beijing

EXPERTIZA. Taiwanul dorește să-și împărtășească expertiza COVID-19, dar locul la masa negocierii este obiectat de Beijing

EXPERTIZA. Taiwanul dorește să-și împărtășească expertiza COVID-19, dar locul la masa negocierii este obiectat de Beijing

În ciuda apropierii sale relative cu epicentrul pandemiei globale, Taiwanul a reușit să controleze rapid răspândirea bolii. Acțiunile sale de urmărire a focarelor și punerea în aplicare a testelor au câștigat laudele internaționale.

Taiwanul nu poate participa la Adunarea Mondială a Sănătății, din cauza obiecțiilor Chinei

Însă, din cauza obiecțiilor din China, Taiwanul nu participă la Adunarea Mondială a Sănătății, care a debutat luni.

„Această absență este potențial dăunătoare luptei împotriva COVID-19”, a declarat ministrul de Externe al Taiwanului pentru Euronews.

„Vrem să împărtășim expertiza noastră cu restul lumii – nu este corect pentru comunitatea internațională Taiwanul să fie exclus”, a spus Joseph Wu într-un interviu live.

El a menționat că Taiwanul a câștigat experiență în lupta împotriva focarului SARS din 2003 și s-a arătat bine în detectarea timpurie a cazurilor de COVID-19.

Scaunul Națiunilor Unite al Taiwanului a fost înmânat Chinei în 1971, iar Beijingul insistă asupra republicii insulare autoguvernante pe care o revendică, întrucât propriul său teritoriu nu are dreptul la relații diplomatice sau membru în organele ONU.

Taiwanul dorește să se alăture de ani de zile clubului OMS. Și susține că o pandemie ar putea fi un moment bun pentru asta

„Trebuie să avem informații actualizate de la OMS pentru a putea lupta împotriva oricăror boli transmisibile. Și nu am fost capabili să obținem informații actualizate în mod regulat de la OMS”, a explicat Wu.

„Este o problemă pentru Taiwan și nu este corect pentru oamenii din Taiwan”, a adăugat el.

Anterior, Taiwanul avea statut de observator la Adunarea Mondială a Sănătății. Însă poziția conducerii chineze s-a întărit din 2016 după alegerea insulei pentru un președinte care se sprijină de independență.

Wu a mulțumit Statelor Unite pentru „conducerea taxei” pentru Taiwan pentru a putea participa la Adunarea Mondială a Sănătății și a remarcat că Marea Britanie, Franța, Germania și Japonia au fost, de asemenea, foarte susținătoare.

Excluderea continuă a Taiwanului de la OMS reflectă realitățile echilibrului de putere la ONU. Taiwanul insistă insă că organismul mondial de sănătate să aiba loc de manevră.

Secretarul General al Adunării Naționale ar trebui să trimită o invitație

„Pentru ca Taiwanul să fie în Adunarea Națională, este nevoie doar de Secretarul general al OMS să ne trimită o invitație. Am făcut asta între 2009 și 2016, deci nu este greu. Și dacă vor să solicite un vot, cred că votul poate avea loc „, a spus Wu.

„Dar nu credem că este necesar să parcurgem această cale. Și vreau să o spun din nou, dacă Taiwanul este capabil să facă față cu succes pandemiei, vrem să împărtășim experiența noastră cu restul comunității internaționale. „