Explicația pentru atitudinea SUA de neimplicare decisivă în marile conflicte din ultima vreme. Strategia de Securitate Națională a lui Obama îndeamnă la „răbdare strategică”

Explicația pentru atitudinea SUA de neimplicare decisivă în marile conflicte din ultima vreme. Strategia de Securitate Națională a lui Obama îndeamnă la „răbdare strategică
Publicat: 07/02/2015, 11:42

Documentul de 29 de pagini, considerat un plan pentru ultimii doi ani ai mandatului lui Obama, nu conține însă schimbări majore în ceea ce privește campania militară împotriva grupării Stat Islamic (SI) sau conflictul dintre Rusia și Ucraina. Strategia recunoaște că există amenințări serioase pe plan extern și reiterează că scopul este înfrângerea grupării SI, dar păstrează un ton reținut.

„America conduce dintr-o poziție de forță. Dar acest lucru nu înseamnă că putem sau trebuie să dictăm traiectoria tuturor evenimentelor care se desfășoară în lume (…). Oricât de puternici suntem și vom fi, resursele noastre și influența nu sunt infinite. Și într-o lume complexă, multe dintre problemele de securitate cu care ne confruntăm nu au soluții rapide și ușoare”, precizează documentul.

Strategia menționează că SUA trebuie să facă „alegeri dificile” și că provocările cu care se confruntă „necesită răbdare strategică și persistență”.

Această prevedere a fost criticată aspru de senatorul republican Lindsey Graham, care a sugerat că rivalii SUA vor fi încurajați. „Mă îndoiesc că SI, mullahii iranieni sau Vladimir Putin vor fi intimidați de strategia ‘răbdării strategice’ a președintelui Obama (…). Doctrina Obama, sau răbdarea strategică, a condus la o lume în haos”, a apreciat senatorul.

Strategia de Securitate Națională precizează de asemenea că SUA vor continua să sprijine Guvernul irakian în lupta împotriva grupării SI și că vor ajuta la antrenarea și echiparea „opoziției moderate siriene” care luptă împotriva teroriștilor din Siria.

Documentul recunoaște că amenințarea teroristă persistă și s-a răspândit în multe țări și continente. În același timp, „amenințarea unor atacuri catastrofale ale teroriștilor asupra țării noastre s-a diminuat”, potrivit textului.

Președintele menționează de asemenea în strategia sa riscurile schimbărilor climatice și ale unor boli infecțioase, cum este cazul epidemiei de Ebola din Africa de Vest.

Strategia de Securitate Națională a fost publicată la o zi după ce Obama a făcut o serie de afirmații controversate la un eveniment, lăsând impresia că face o comparație între atrocitățile comise de gruparea Stat Islamic și actele violente comise de creștini în urmă cu sute de ani. „Să ne amintim că în timpul Cruciadelor și Inchiziției oamenii comiteau fapte teribile în numele lui Hristos (…). În țara noastră, sclavia și Jim Crow (segregația rasială-n.r.) au fost adesea justificate în numele lui Hristos. Deci acest lucru nu este unic pentru un grup sau o religie”, a afirmat președintele joi, generând un val de critici.

Potrivit legii, președintele trebuie să trimită Congresului anual o strategie de securitate națională, însă majoritatea președinților, inclusiv Obama, au făcut acest lucru sporadic. Barack Obama a mai prezentat anterior o singură strategie congresmenilor, în 2010.

Criticii lui Obama l-au acuzat pe președinte că pune dorința sa de a ține SUA în afara conflictelor din străinătate înaintea nevoii unei acțiuni robuste împotriva actorilor negativi din lume. Unii congresmeni i-au cerut lui Obama să trimită mai multe trupe terestre în Orientul Mijlociu pentru a lupta împotriva SI, dar și să ofere armament defensiv Ucrainei în conflictul său cu separatiștii susținuți de Rusia.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină