Forțele aeriene israeliene ar fi lovit instalații militare din Tartus, o regiune de pe litoralul Siriei, în ceea ce a fost descris drept „cele mai puternice atacuri” din zonă în mai mult de un deceniu.
„Avioanele de război israeliene au lansat atacuri” vizând o serie de situri, inclusiv unități de apărare aeriană și depozite de rachete sol-sol, a afirmat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, adăugând că acestea au fost “cele mai puternice atacuri în regiunea de coastă a Siriei de la începutul loviturilor în 2012”, conform Times of Israel.
Mai multe videoclipuri care au circulat pe rețelele de socializare au arătat o explozie uriașă, urmată de mai multe explozii secundare care au trimis în aer un nor uriaș de fum.
Explozia uriașă, precum și exploziile secundare, pot indica prezența unui volum mare de armament depozitat.
S-a afirmat că explozia a fost atât de mare, încât a fost înregistrată cu o magnitudine de 3,0 pe senzorii seismici, conform Daily Mail.
Potrivit cercetătorului Richard Cordaro, explozia a fost detectată de o stație magnetometrică situată la 820 km distanță, în Isnik, în vestul Turciei.
Cordaro a adăugat că semnalul a călătorit „de două ori mai repede” decât cel al unui cutremur obișnuit.
Tartus a fost locația uneia dintre cele două baze militare ale Rusiei din Siria și era folosită ca bază navală, precum și ca depozit de muniție.
Ministerul rus de Externe a anunțat că a evacuat o parte din personalul său diplomatic din Siria, la o săptămână după căderea dictatorului Bashar al-Assad.
Înființată de Uniunea Sovietică în 1971, bază militară navală de la Tartus a fost clasificată drept „punct de sprijin tehnico-material” până în 2017, mai degrabă decât bază, și era singura bază a Rusiei în Marea Mediterană.
Centrul a fost utilizat pentru livrarea de armament și provizii din momentul în care Rusia a intervenit în războiul civil sirian din 2015.
Vladimir Putin a ordonat extinderea bazei în 2017, după ce Bashar al-Assad a închiriat gratuit instalația pe o perioadă de 49 de ani, în schimbul sprijinului Rusiei pentru regimul său.
Rusia a fost unul dintre principalii susținători ai lui al-Assad pe tot parcursul războiului civil sirian, furnizând trupe și sprijin aerian vital din 2015.
Rusia opera, de asemenea, o bază la Hmeimim în 2015, construită în jurul unui fost aeroport civil lângă orașul-port Latakia.
Conform presei de stat ruse, instalația este considerată a fi bine protejată, cu perimetre de securitate și apărare aeriană cu o rază de acțiune de până la 250 de kilometri.
Recent, un purtător de cuvânt al Kremlinului declarase că Moscova a intrat în legătură cu noile autorități din Siria cu privire la viitorul bazelor lor.
Mai multe surse bine plasate declaraseră ieri pentru Bloomberg că discuțiile erau deja în curs pentru a se asigura că forțele ruse pot rămâne în portul naval din Tartus.
Totuși, imaginile prin satelit luate la începutul acestei săptămâni au arătat că Rusia a abandonat, cel puțin pentru moment, baza navală din Tartus după căderea Damascului pe 8 decembrie. Săptămâna trecută, cinci nave de război fuseseră fotografiate în port, dar luni nu mai erau acolo.
Atacurile aeriene ridică acum mai multe întrebări cu privire la viitorul prezenței ruse din Siria, inclusiv al aerodromului militar Hmeimim.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: