Prima pagină » Știri externe » Explozii la instalațiile militare din Siria, în urma atacurilor israeliene, înregistrate pe SEISMOGRAF la aproape 1.000 de km distanță

Explozii la instalațiile militare din Siria, în urma atacurilor israeliene, înregistrate pe SEISMOGRAF la aproape 1.000 de km distanță

Forțele aeriene israeliene ar fi lovit instalații militare din Tartus, o regiune de pe litoralul Siriei, în ceea ce a fost descris drept „cele mai puternice atacuri” din zonă în mai mult de un deceniu.

„Avioanele de război israeliene au lansat atacuri” vizând o serie de situri, inclusiv unități de apărare aeriană și depozite de rachete sol-sol, a afirmat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, adăugând că acestea au fost “cele mai puternice atacuri în regiunea de coastă a Siriei de la începutul loviturilor în 2012”, conform Times of Israel.

Mai multe videoclipuri care au circulat pe rețelele de socializare au arătat o explozie uriașă, urmată de mai multe explozii secundare care au trimis în aer un nor uriaș de fum.

Explozia uriașă, precum și exploziile secundare, pot indica prezența unui volum mare de armament depozitat.

Explozia a fost înregistrată de un seismograf aflat la 820 de km

S-a afirmat că explozia a fost atât de mare, încât a fost înregistrată cu o magnitudine de 3,0 pe senzorii seismici, conform Daily Mail.

Potrivit cercetătorului Richard Cordaro, explozia a fost detectată de o stație magnetometrică situată la 820 km distanță, în Isnik, în vestul Turciei.

Cordaro a adăugat că semnalul a călătorit „de două ori mai repede” decât cel al unui cutremur obișnuit.

Tartus, folosită de ruși ca bază navală și depozit de muniție

Tartus a fost locația uneia dintre cele două baze militare ale Rusiei din Siria și era folosită ca bază navală, precum și ca depozit de muniție.

Ministerul rus de Externe a anunțat că a evacuat o parte din personalul său diplomatic din Siria, la o săptămână după căderea dictatorului Bashar al-Assad.

Înființată de Uniunea Sovietică în 1971, bază militară navală de la Tartus a fost clasificată drept „punct de sprijin tehnico-material” până în 2017, mai degrabă decât bază, și era singura bază a Rusiei în Marea Mediterană.

Centrul a fost utilizat pentru livrarea de armament și provizii din momentul în care Rusia a intervenit în războiul civil sirian din 2015.

Vladimir Putin a ordonat extinderea bazei în 2017, după ce Bashar al-Assad a închiriat gratuit instalația pe o perioadă de 49 de ani, în schimbul sprijinului Rusiei pentru regimul său.

Rusia a fost unul dintre principalii susținători ai lui al-Assad pe tot parcursul războiului civil sirian, furnizând trupe și sprijin aerian vital din 2015.

Rusia opera, de asemenea, o bază la Hmeimim în 2015, construită în jurul unui fost aeroport civil lângă orașul-port Latakia.

Conform presei de stat ruse, instalația este considerată a fi bine protejată, cu perimetre de securitate și apărare aeriană cu o rază de acțiune de până la 250 de kilometri.

Moscova luase legătura cu noul regim din Siria cu privire la viitorul bazelor ruse de la Mediterană

Recent, un purtător de cuvânt al Kremlinului declarase că Moscova a intrat în legătură cu noile autorități din Siria cu privire la viitorul bazelor lor.

Mai multe surse bine plasate declaraseră ieri pentru Bloomberg că discuțiile erau deja în curs pentru a se asigura că forțele ruse pot rămâne în portul naval din Tartus.

Totuși, imaginile prin satelit luate la începutul acestei săptămâni au arătat că Rusia a abandonat, cel puțin pentru moment, baza navală din Tartus după căderea Damascului pe 8 decembrie. Săptămâna trecută, cinci nave de război fuseseră fotografiate în port, dar luni nu mai erau acolo.

Atacurile aeriene ridică acum mai multe întrebări cu privire la viitorul prezenței ruse din Siria, inclusiv al aerodromului militar Hmeimim.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și

Digi24
Câți soldați nord-coreeni au fost uciși de ucraineni în două zile. Declarațiile serviciilor de informații militare de la Kiev
Cancan.ro
Pensiile care cresc până de Revelion! Ei sunt pensionarii care vor primi mărirea până pe 31 decembrie 2024
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
Adevarul
Ce șanse are Nicușor Dan la președinția României. Sociolog: „Electoratul PSD nu l-ar vota”
Wowbiz
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Mihai și a lui Armando, tinerii care au pierit în accidentul din Ploiești. Scene greu de privit au avut loc la cimitir, înainte să fie coborâți în groapă. Cum și-au luat rămas-bun prietenii de la ei | VIDEO
Antena 3
Un bărbat din Serbia și-a înscenat moartea ca să vadă câți oameni vin la înmormântare
Digi24
Ce șanse are Nicușor Dan. Șahul dat lui Ciolacu
Cancan.ro
Alexia Eram, mesaj suburban după ce Mario Fresh i-a dedicat o piesă. N-a mai rezistat El și-a pus cenușă în cap, ea l-a făcut praf
Ce se întâmplă doctore
Mâncarea ultra-procesată, extrem de dăunătoare pentru organism. Cu cât ne scurtează viaţa un hotdog
observatornews.ro
SURSE: TVA de 21% şi creşterea cotei unice, măsurile discutate pentru a salva bugetul pe 2025
StirileKanalD
Carambol în Mehedinți! Patru oameni au ajuns la spital după ce trei mașini s-au ciocnit violent
KanalD
Cum arată soția lui Nicușor Dan! Nu îți închipui cât este de frumoasă! Candidatul independent la prezidențiale și-a cunoscut soția în urmă cu 20 de ani
Ciao.ro
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Promotor.ro
Motocicletele și ATV-urile, interzise. Ce oraș din România a luat decizia?
Mediafax.ro
WSJ: A început, deja, Al Treilea Război Mondial? Generalul Onno Eichlsheim, şef al armatei olandeze: Unitatea autocraţiilor este mai puternică decât cea a democraţiilor
Descopera.ro
Dieta IEFTINĂ și SIMPLĂ care te FEREȘTE de cancer
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu! Șeful mercenarilor, Horațiu Potra, rupe tăcerea după 7 ore de percheziții
Evz.ro
Plata facturilor de la 1 ianuarie 2025. Informații care îi vizează pe toți românii
A1
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
Stirile Kanal D
Turist mort în apropierea Vârfului Leaota. A fost surprins de viscol, iar căzătura pe zăpadă i-a fost fatală
Kfetele
Adriana Bahmuțeanu, mesaj direct către Silviu Prigoană! Ce a avut să îi spună, dar și cum a ales să îi mulțumească omului de afaceri? "Am și eu responsabilitatea mea, cum și tu ai avut responsabilitatea ta!"
RadioImpuls
Sandra N. a ajuns la spital după un grav accident: ”Îi mulțumesc lui Dumnezeu că sunt în viață”
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bubulina primește un mesaj de la Bulă: - Am fost răpit de extratereștri!
Descopera.ro
Dieta care poate preveni un tip de cancer rar și incurabil