Exportul de cereale din Ucraina, blocat de Rusia! Ce pretenții are Moscova
Exportul de cereale din Ucraina a fost blocat de Rusia, la ordinul președintelui Vladimir Putin. Potrivit ministrului de Externe, Serghei Lavrov, Moscova are pretenția să știe care este destinația fiecărei nave încărcate cu cereale și dacă, într-adevăr, grânele ajung în țările nevoiașe, așa cum s-a stabilit în vară.
În ultimele luni, Putin a acuzat Occidentul că „fură” grâul Ucrainei, deși navele lăsate să plece din porturile de la Marea Neagră trebuiau să descarce grânele în țările nevoiașe din Africa.
Lavrov vrea răspunsuri de la ONU
Potrivit Reuters, ministrul Serghei Lavrov a declarat că Moscova a solicitat Națiunilor Unite informații cu privire la destinația și beneficiarii finali ai transporturilor de cereale din Ucraina. De răspunsurile primite depind „ajustările” unui acord pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.
În iulie, Rusia a acceptat să faciliteze exportul de cereale din Ucraina semnând un acord internațional intermediat de Turcia. Dar Kremlinul a arătat că fluxul de cereale trebuie să se îndrepte către cele mai sărace țări ale lumii, iar ulterior Putin a transmis că are îndoieli în privința reînnoirii acestui acord pe viitor deoarece grânele exportate ar ajunge, de fapt, în hambarele statelor din Occident.
Pe de altă parte, interesați să își vândă cât mai repede marfa, ucrainenii acuză Federația Rusă că întârzie în mod deliberat exporturile de grâu și porumb.
Cert este că prima navă autorizată de cereale ucrainene a pornit din portul Odesa la 2 august încărcată cu 26.000 de tone de porumb și având destinaţia Liban, Razoni. În Bosfor, nava a fost inspectată de o echipă internaţională din care au făcut parte și trimiși ai Rusiei. Ulterior, au urmat și alte nave, iar unele dintre ele au acostat inclusiv la Constanța.