Degradarea balanței comerciale ar urma să accentueze presiunile asupra autorităților chineze în sensul adoptării unor noi măsuri pentru stimularea economiei, a doua ca mărime din lume. În ultimele luni, premierul Chinei, Li Keqiang, s-a confruntat cu o serie de solicitări pentru stabilizarea creșterii economice.
Scăderea exporturilor a fost mult mai mare decât se anticipa, în contextul în care analiștii economici prefigurau o diminuare cu doar 1,5%.
În paralel, și importurile în China au scăzut, confirmându-se diminuarea cererii pe plan intern. Comparativ cu luna iulie 2014, importurile au scăzut cu 8,1%, conform statisticilor Administrației generale a Vămilor. În iunie, importurile scăzuseră cu 6,6%, situația generând un excedent comercial de 43 de miliarde de dolari.
Cererea în scădere la nivel global, cumulată cu scăderea investițiilor pe plan intern pun sub semnul întrebării ținta de creștere economică de 7%, vizată de China în 2015. Guvernul de la Beijing a adoptat noi măsuri care să stimuleze extinderea economiei, inclusiv prin emiterea de bonduri speciale pentru finanțarea sectorului construcțiilor, dar refuză să diminueze valoarea yuanului.
„Exporturile deja nu mai sunt motorul creșterii economice a Chinei; indiferent ce ar face Guvernul, este imposibilă o multiplicare a volumului exporturilor ca în trecut”, afirmă Liu Xuezhi, economist la Bank of Communications.
Exporturile Chinei în spațiul Uniunii Europene au scăzut cu 2,5% în primele luni ale anului 2015, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce vânzările spre Japonia s-au redus cu 10,5%. În schimb, exporturile de produse chineze spre Statele Unite au crescut cu 9,3% în aceeași perioadă.