Exporturile de petrol ale Rusiei se îndreaptă aproape în totalitate spre China și India, prin evitarea sancțiunilor occidentale
Exporturile ruse de petrol s-au îndreptat, în ultimul an, aproape în totalitate spre China și India, în cadrul eforturilor Moscovei de evitare a sancțiunilor impuse de Occident ca reacție la invazia militară în Ucraina.
Rusia vinde în China o cotă de 45%-50% din exporturile totale de petrol, a declarat miercuri vicepremierul Aleksandr Novak, precizând că India achiziționează aproape 40% din petrolul rusesc.
”Anterior, în India nu existau practic exporturi de petrol rusesc”, a afirmat Aleksandr Novak, citat de postul Rossia-24 și de publicația germană Der Spiegel.
Rusia încerca să intensifice relațiile comerciale cu națiuni asiatice încă dinaintea conflictului din Ucraina, a subliniat Aleksandr Novak, explicând că, în contextul sancțiunilor occidentale, reorientarea spre Asia s-a accelerat.
În ultimul an, exporturile ruse de petrol spre Uniunea Europeană au scăzut de la aproximativ 40%-45% la doar 4%-5%. ”Ne așteptăm ca cifrele să nu depășească 4%-5% din exporturile totale”, a subliniat Aleksandr Novak.
Ungaria, Slovacia și Cehia au continuat să importe petrol din Rusia, printr-o excepție de la sancțiunile Uniunii Europene.
Statele Unite, Grupul G7 și Uniunea Europeană au impus sancțiuni diplomatice, financiare și comerciale Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina.
Grupul națiunilor puternic industrializate (G7) a plafonat prețul petrolului rusesc exportat, dar Moscova a continuat să obțină profituri prin stabilirea cu Arabia Saudită a unui mecanism de reducere a producției la nivelul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și statelor asociate (OPEC+).
Conform estimărilor, volumul producției ruse de petrol va fi de 530-538 de milioane de tone în 2024, iar 250 de milioane de tone vor fi exportate. ”Nu anticipăm modificări majore comparativ cu actualul nivel”, a declarat, potrivit agenției Reuters, Ronald Smith, analist la grupul BCS World of Investments, cu sediul în Moscova.
”Pentru anul 2024, producția Rusiei probabil va fi stabilă, la aproximativ 10,6 milioane de barili pe zi”, a comunicat, la rândul său, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Citește și:
China denunță sancțiunile impuse de SUA asupra unui proiect al Rusiei în domeniul gazelor