Votul a avut loc în condiții de securitate sporită, starea de urgență fiind menținută după atentatele din 13 noiembrie de la Paris. De altfel, pe fondul temerii generalizate după evenimentele tragice în care și-au pierdut viața 130 de persoane, extrema dreaptă a Marinei Le Pen a obținut o victorie istorică în primul tur al regionalelor, câștigând aproape 28 de procente și locul întâi în șase din 13 regiuni.
Înfrângerea din turul al doilea al regionalelor este o consecintă strategia votului tactic, adoptată de socialiștii lui Francois Hollande pentru a bloca Frontul Național. Aceștia și-au retras candidații în două regiuni importante din nordul și sudul Franței, acolo unde au candidat Marine Le Pen, respectiv nepoata sa, Marion.
Premierul socialist Manel Valls a spus că nu are „nicio ezitare” să îndemne votanții să pună ștampila pe lista republicanilor conduși de Nicholas Sarkozy pentru a evita instalarea la putere a Frontului Național, amintind despre reorientarea alegătorilor în 2002 către Jaques Chirac pentru a-l scoate din cursă pe Jean Marie Le Pen.
Sarkozy, la rândul său, care a fost acuzat că flirtează cu ideile Frontului Național anti-imigrație și anti-islam are și el o altă abordare. El a comentat că a vota cu extrema dreaptă nu este imoral, încă aceasta „nu are un plan, nu are control și ar putea crea haos”.
În primul tur al alegerilor regionale, pe 6 decembrie, cu 27,96 %, Frontul Național s-a clasat pe prima poziție în șase din cele 13 regiuni: Nord-Pas-de-Calais-Picardie, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Centre-Val de Loire, Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées și Bourgogne-France-Comté.