Facebook a acționat în instanță instituțiile europene. Care sunt nemulțumirile companiei
Facebook dă în judecată autoritățile de reglementare antitrust din UE deoarece, susține compania, acestea ar fi solicitat informații dincolo de ceea ce este strict necesar în cadrul anchetelor desfășurate de acestea la nivel european.
Astfel, potrivit Facebook, autoritățile europene ar fi solicitat inclusiv detalii extrem de personale ale angajaților rețelei sociale, ca parte a unor investigații legate de activitatea companiei în Europa, a anunțat luni grupul american, citat de site-ul agenției de presă Reuters.
Facebook se află sub supravegherea autorităților europene din domeniul concurenței încă de anul trecut, o anchetă fiind deschisă în legătură cu datele la care are acces compania și o alta privind magazinul său online (marketplace), lansat în 2016 și folosit de 800 de milioane de utilizatori Facebook din 70 de țări pentru a cumpăra și vinde produse.
De atunci, compania a furnizat Comisiei Europene aproximativ 315.000 de documente, aproximativ 1,7 milioane de pagini, potrivit Facebook.
„Caracterul excepțional de extins al solicitărilor Comisiei înseamnă că ar fi trebuit să prezentăm documente irelevante, care nu au nicio legătură cu investigațiile Comisiei, inclusiv informații personale extrem de sensibile, cum ar fi informațiile medicale ale angajaților, documente financiare personale și informații private despre membrii familiilor angajaților. Considerăm că aceste solicitări ar trebui să fie analizate de instanțele UE”, a declarat Tim Lamb, un oficial al Facebook, prin intermediul unui comunicat.
Facebook susține că autoritățile europene cer acces la date irelevante pentru anchetele în curs
Potrivit unei surse apropiate discuțiilor dintre Facebook și autoritățile europene, Comisia Europeană ar fi solicitat companiei americane documente care să conțină aproximativ 2.500 de cuvinte-cheie, multe dintre ele considerate irelevante sau sensibile de către Facebook.
Astfel, potrivit sursei, multe dintre documentele solicitate de către autoritățile europene includ informații privind starea de sănătate a angajaților companiei sau chiar cererile de angajare din arhivele companiei, informații pe care Facebook nu le consideră relevante în cadrul anchetelor europene.
Totodată, Facebook a anunțat că a solicitat Curții de Justiție a Uniunii Europene măsuri provizorii care să suspende cererile Comisiei privind accesul la aceste date până când o instanță se va pronunța în acest caz.