Facebook a publicat un raport în care dezvăluie că guverne din 74 de țări, printre care și România, i-au cerut date suplimentare despre anumiți utilizatori.
La nivel global, Facebook a primit 20.000 de cereri cu privire la 38.000 de utilizatori, datele fiind necesare autorităților pentru a rezolva cazuri de furt, răpiri sau altele.
SUA au trimis de departe cele mai multe cereri, 11.000, iar compania a răspuns la 79% dintre ele, trimițând datele cerute guvernului. Pe locurile următoare s-au clasat India (3.000 de cereri), Marea Britanie, Franța, Germania și Italia (cu 1.500 de cereri fiecare).
Autoritățile române au trimis către Facebook un număr de 16 solicitări legate de 36 de utilizatori, iar cea mai mare rețea de socializare din lume a răspuns afirmativ la 63% dintre ele. Pe de altă parte, Ungaria a trimis 25 de cereri, Turcia – 96, iar Bulgaria și Serbia, câte una.
Facebook numește acest raport unul „de transparență”, însă menționează doar cifre, fără a preciza exact motivele pentru care guvernele au cerut date suplimentare despre respectivii utilizatori.