Facebook dezvăluie solicitările primite de la autoritățile SUA, în urma scandalului lansat de fostul consilier NSA Edward Snowden
Facebook a dezvăluit, vineri, că a primit din partea autorităților americane în al doilea semestru al lui 2012 între 9.000 și 10.000 de cereri de informații despre utilizatori, asigurând că nu s-a conformat sistematic, în plin scandal generat de dezvăluirea spionajului electronic în masă al SUA.
Cererile anchetatorilor erau fondate pe fapte care merg de la dispariția unui copil la presupuse amenințări teroriste, trecând prin delicte minore, relatează AFP. Numărul de conturi vizate variază între 18.000 și 19.000 în aceeași perioadă a ultimelor șase luni ale lui 2012, a precizat Facebook fără a dezvălui de câte ori a răspuns acestor cereri.
Facebook protejează „agresiv” datele utilizatorilor săi, asigură un comunicat al lui Ted Ullyot, principalul avocat al firmei.
„Adeseori, respingem imediat astfel de cereri sau îi cerem administrației să le reducă substanțial numărului sau le dăm, de la caz la caz, mai puțin informații decât ne cer. În orice caz, ne conformăm strict în ceea ce prevede legea”, a adăugat el.
Facebook se confruntă cu o mișcare de dezabrobare din partea utilizatorilor săi, după dezvăluirile lui Edward Snowden, fostul consultant al atotputernicei agenții de supraveghere electronică americană NSA, potrivit cărora rețeaua socială figurează printre cei nouă giganți ai Internetului care au furnizat date personale în cadrul programului său de spionaj PRISM.
Companiile, printre care figurează Apple, Google, Microsoft și Yahoo, au dezmințit afirmațiile potrivit cărora NSA putea să aibă acces direct la serverele lor. Potrivit autorităților americane, acest program avea ca scop să ajute la împiedicarea atacurilor teroriste.
La rândul său, Google a cerut în această săptămână FBI și Departamentului american al Justiției permisiunea de a face public numărul informațiilor despre utilizatorii săi pe care a trebuit să le ofere autorităților în cadrul programelor de supraveghere dezvăluite de Snowden, firma precizând că „nu are nimic de ascuns”.