Facebook i-a dat în judecată pe avocații unui bărbat care solicitase 50% din acțiunile companiei
Paul Ceglia a afirmat într-o plângere depusă la tribunal în 2010 că Mark Zuckerberg i-a promis jumătate din companie, însă CEO-ul firmei și ceilalți reprezentanți ai Facebook au spus că documentele furnizate erau false. Paul Ceglia a fost în cele din urmă arestat în 2012 și acuzat că a implementat „o stratagemă de mai multe miliarde de dolari pentru a înșela Facebook”.
Plângerea depusă luni la Curtea Supremă din statul american New York vizează mai multe cabinete de avocatură, inclusiv unul dintre cele mai cunoscute din Statele Unite, DLA Piper, ca și mai mulți avocați cu titlu individual.
„Avocații vizați și clientul lor, Paul Ceglia, au conspirat pentru a depune și instrumenta o plângere frauduloasă contra Facebook și a președintelui ei fondator Mark Zuckerberg, care se bazează pe dovezi false, în vederea forțării unui acord profitabil”, se afirmă în acel document.
„Avocații care îl reprezintă pe Paul Ceglia știu sau ar fi trebuit să știe că plângerea era frauduloasă”, adăugă documentul depus luni în instanță.
Compania Facebook mai spune în plângerea sa că DLA Piper a jucat „un rol central” făcând „declarații publice false” și „s-a folosit de buna sa reputație, fiind unul dintre cele mai mari cabinete de avocatură din lume, pentru a întări credibilitatea procedurii frauduloase inițiate de Paul Ceglia”.
Facebook solicită despăgubiri financiare pentru a achita onorariile avocaților săi și costurile generate de procesul în care s-a apărat contra plângerii depuse de Paul Ceglia, ca și anumite amenzi contra acelor avocați.
Într-un comunicat de presă, cabinetul DLA Piper și-a anunțat intenția de a se apăra „cu tărie” contra „unei plângeri total lipsită de fundament, depusă în cadrul unei tactici de intimidare a avocaților care doreau să atace Facebook”.