Facebook și Instagram dau „LIBER” la fake-news. Australia reacționează: „O evoluție foarte dăunătoare pentru democrația noastră”

Publicat: 09 01. 2025, 09:07
Sursa foto: Profimedia images

Decizia Meta de a încheia programul de verificare a informațiilor în Statele Unite a stârnit reacții puternice în Australia, țară cunoscută pentru reglementările stricte asupra giganților tehnologici. Ministrul de finanțe Jim Chalmers avertizează că dezinformarea reprezintă o amenințare serioasă la adresa democrației și sănătății mintale.

Australia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul deciziei Meta, compania-mamă a Facebook și Instagram, de a încheia programul de verificare a informațiilor în Statele Unite. Ministrul de finanțe Jim Chalmers a declarat că această evoluție reprezintă un pericol major pentru democrație.

„Dezinformarea este foarte periculoasă şi am văzut-o explodând în ultimii ani”, a declarat Chalmers într-un interviu acordat postului ABC.

„Este o evoluţie foarte dăunătoare pentru democraţia noastră și poate afecta sănătatea mintală a oamenilor.”

Meta a anunțat marți că renunță la verificarea faptelor, optând în schimb pentru un sistem de note contextuale, similar celui implementat de platforma X (fosta Twitter).

Decizia vine pe fondul criticilor republicane din SUA și a presiunilor din partea lui Elon Musk, proprietarul X, care a comparat programele de verificare cu „cenzura”.

Australia, lider în reglementarea conținutului digital

Australia a devenit una dintre cele mai stricte țări în reglementarea platformelor de social media, impunând legi care limitează difuzarea dezinformării și protejează utilizatorii vulnerabili.

În 2023, guvernul a adoptat legi care interzic înregistrarea tinerilor sub 16 ani pe rețelele sociale, iar radiodifuzorii publici precum ABC și agențiile de știri, inclusiv AAP, au primit sprijin financiar pentru a furniza informații fiabile.

Totuși, planurile de a introduce amenzi pentru platformele care nu limitează răspândirea dezinformării au fost abandonate, ceea ce a generat critici din partea organizațiilor civice.

Organizația australiană AAP FactCheck a confirmat că parteneriatul său cu Meta pentru verificarea faptelor în Australia, Noua Zeelandă și Pacific rămâne activ, în ciuda deciziilor luate în SUA, potrivit G4Media.

Programul global de verificare a informațiilor al Meta include colaborări cu 80 de organizații din 26 de limbi, utilizate pe platforme precum Facebook, WhatsApp și Instagram. Acest sistem permite utilizatorilor să vadă corecturile adăugate conținutului identificat ca fiind fals.

În contextul în care răspândirea dezinformării a devenit o problemă majoră la nivel mondial, inclusiv în România, decizia Meta riscă să submineze eforturile internaționale de combatere a conținutului malițios.