Adolescenții din Marea Britanie ar putea avea accesul interzis pe rețelele de socializare, implementarea fiind deja „pe masa” guvernului condus de Keir Starmer. Vestea a fost dată de Peter Kyle, secretarul pentru Tehnologie, în emisiunea „Today” de la BBC Radio 4.
Secretarul a declarat că va face „tot ce este necesar” pentru a proteja oamenii, în special minorii, în mediul online. El a anunțat demararea unor cercetări suplimentare privind impactul tehnologiei asupra tinerilor, precum telefoanele inteligente și rețelele sociale. El mai afirmă că în prezent nu există „dovezi clare” dacă folosirea telefoanelor mobile și a rețelelor sociale ar avea un impact negativ asupra sănătății copiilor.
Oficialul și-a prezentat propunerile printr-o „scrisoare de intenție strategică” adresată autorității de reglementare Ofcom. Agenția guvernamentală va căpăta atribuții extinse în baza Actului pentru Siguranța Online (OSA). Fundația Molly Rose a salutat acest pas ca fiind „un pas important pentru Ofcom de a acționa mai îndrăzneț”, dar a atras atenția că legislația OSA trebuie consolidată.
Pe de altă parte, Iona Silverman de la firma de avocatură Freeths, a descris o eventuală interdicție a rețelelor sociale drept „o picătură într-o problemă de dimensiuni oceanice”. Ea susține că adolescenții ar găsi alte metode pentru a accesa conținutul online problematic.
„Guvernul trebuie să gândească la scară mai mare: această problemă necesită o schimbare culturală și o legislație care să fie mereu cu un pas înaintea tehnologiei,” a spus Silverman.
Întrebat dacă Marea Britanie va urma acest exemplu, Kyle a răspuns că „totul este pe masă” pentru el, dar că dorește să vadă mai întâi mai multe dovezi. Actul pentru Siguranța Online cere companiilor tech să își asume mai multe responsabilități privind conținutul de pe platformele lor pentru a proteja copiii de materiale legale, dar nocive. Companiile care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi uriașe, chiar de ordinul miliardelor de dolari.
Pe lângă limitările privind rețelele sociale, există sugestii că utilizarea telefoanelor inteligente de către tineri ar trebui controlată mai strict. Un sfert dintre minorii de 5-7 ani dețin telefoane mobile cu acces la internet, susține un studiu de la OFCOM.
EE, filiala grupului britanic de telefonie BT, îndeamnă părinții să nu le mai cumpere copiilor telefoane inteligente cu acces la internet, ci doar telefoane mobile prin care să efectueze apeluri telefonice și să transmită mesaje SMS pentru cazuri urgente.
Subiectul restricționării accesului la rețelele sociale pentru tineri a intrat în centrul atenției după ce guvernul australian a anunțat introducerea unei legislații care să le interzică accesul copiilor sub 16 ani să mai acceseze aceste platforme.
În Franța, Țările de Jos și Grecia, elevii au interdicția de a mai veni la școală cu telefoane mobile și ceasuri inteligente. Și Uniunea Europeană ia măsuri după ce a creat o nouă instituţie extrajudiciară de ultimă instanţă, pentru litigiile utilizatorilor unor reţele sociale cum ar fi Facebook, TikTok sau YouTube.