Fâșia Gaza ar putea fi lovită de un DEZATRU sanitar! Virusul care provoacă poliomielita a fost găsit în probe din apă

Publicat: 19 07. 2024, 13:10
Actualizat: 19 07. 2024, 13:11
Zeci de copii au fost ucși în timpul atacurilor aeriene / Sursă FOTO: Profimedia Images

Fâșia Gaza pare să fie zguduită de o nouă tragedie, iar de această dată vorbim despre un un adevărat dezatru sanitar. Mai, exact, potrivit informațiilor din presa internațională, poliovirusul a fost descoperit în eșantioane prelevate din canalizarea din Fâșia Gaza, acolo unde mii de persoane care trăiesc în taberele aglomerate din enclavă, riscând să contracteze poliomielita, boală extrem de infecțioasă care poate provoca paralizie.

Potrivit  The Guardian, autoritățile din Gaza au declarat că testele efectuate împreună cu agenția ONU pentru copii, UNICEF, „au arătat prezența poliovirusului” în teritoriul în care se desfășoară ofensiva militară israeliană declanșată după atacurile Hamas din 7 octombrie.

Ministerul Israelian al Sănătății a transmis că poliovirusul de tip 2 a fost detectat în eșantioane de canalizare din Gaza, testate într-un laborator israelian. De asemenea, Israelul precizează că Organizația Mondială a Sănătății a făcut constatări similare.

Acesta a subliniat „supraaglomerarea severă” și „apa precară”, care devine contaminată de apele reziduale și de acumularea de gunoaie.

„În zonele locuite, din cauza distrugerii infrastructurii, marchează un nou dezastru sanitar”

Agențiile ONU militează de patru decenii pentru eradicarea poliomielitei, care se răspândește cel mai adesea prin apă contaminată, în ultimii ani existând o reapariție a acestei boli în Afganistan și Pakistan și câteva cazuri izolate în Nigeria.

Ministerul a făcut apel la oprirea ofensivei israeliene, astfel încât să poată fi adusă apă potabilă și să poată fi reluată epurarea apelor uzate.

„Prezența poliovirusului în apele reziduale care se colectează și curg între corturile taberelor de refugiați și în zonele locuite din cauza distrugerii infrastructurii marchează un nou dezastru sanitar”, spun autoritățile din Gaza.

Acestea atrag atenția asupra „supraaglomerării severe” și „apei insuficiente” care este contaminată de apele uzate și de acumularea de gunoaie, adăugând că refuzul Israelului de a lăsa să intre în Gaza provizii de produse de igienă „creează un mediu adecvat pentru răspândirea diferitelor boli.”

„Detectarea poliovirusului în apele reziduale amenință cu un adevărat dezastru pentru sănătate și pune mii de oameni în pericol de a contracta poliomielita”, mai precizează autoritățile din enclavă.

Fâșia Gaza a solicitat oprirea ofensivei israeliene, astfel încât să poată fi adusă apă potabilă

În acest context, autoritățile din orașul Deir el-Balah din centrul enclavei au declarat recent că stațiile de tratare a apelor reziduale au fost închise din cauza lipsei de combustibil. Acestea au avertizat că drumurile „vor fi inundate de apele reziduale” și că 700.000 de civili, majoritatea strămutați, vor fi expuși riscului de a contracta boli transmise prin ape reziduale, potrivit informațiilor din presa internațională.

Agențiile ONU militează de 40 de ani pentru eradicarea poliomielitei, care se răspândește cel mai adesea prin canalizare și apă contaminată. În ultimii ani a existat o înmulțire a cazurilor în Afganistan și Pakistan și au apărut cazuri izolate în Nigeria.

7 octombrie 2023, momentul în care s-a declanșat războiul Israel-Hamas

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de pe 7 octombrie anul trecut, când cel puţin 1.189 de persoane au fost ucise. Alte circa 250 de persoane au fost luate ostatici şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat cu 36.479 de morţi şi 82.777 de răniţi în rândul palestinienilor.

Reconstrucţia în Fâşia Gaza, susţinută de Statele Unite şi de comunitatea internaţională

Preşedintele american Joe Biden a prezentat un plan în trei etape pentru încheierea conflictului dintre Israel şi Hamas.

Prima fază ar fi o încetare totală a focului, cu o retragere a trupelor israeliene din „zonele populate din Gaza” pentru o perioadă de şase săptămâni. În paralel ar avea loc eliberarea unor ostatici israelieni răpiţi în timpul atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în special femei şi bolnavi, şi eliberarea de prizonieri palestinieni deţinuţi de Israel.

Încetarea temporară a focului ar putea deveni „permanentă” dacă Hamas „îşi respectă angajamentele”, potrivit preşedintelui american.

Următoarea fază a planului ar include în special eliberarea tuturor ostaticilor rămaşi, iar armata israeliană ar trebui să se retragă complet din Fâşia Gaza. În faza a treia ar începe reconstrucţia în Fâşia Gaza – pe o perioadă de trei până la cinci ani, susţinută de Statele Unite şi de comunitatea internaţională.

Sursă foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni