Prima pagină » Știri externe » FBI dezvăluie cât i-au costat pe americani escrocheriile pe internet

FBI dezvăluie cât i-au costat pe americani escrocheriile pe internet

FBI dezvăluie cât i-au costat pe americani escrocheriile pe internet
Escrocheriile pe Internet, printre care și furtul de identitate, plățile online sau "fraudele în dragoste" i-au costat pe americani 485 de milioane de dolari în 2011, conform unui raport făcut public joi de către FBI

Escrocheriile pe Internet, printre care și furtul de identitate, plățile online sau „fraudele în dragoste” i-au costat pe americani 485 de milioane de dolari în 2011, conform unui raport făcut public joi de către FBI, relatează AFP.

Raportul anual al centrului de fraude prin Internet, codirijat de poliția federală americană, a semnalat o creștere de 3,4 la sută a numărului de plângeri care denunțau escrocherii online, ajungând la 314.246 de plângeri semnalate în 2011, în Statele Unite.

Escrocheriile cele mai frecvente implică și FBI-ul, escrocii prezentându-se drept polițiști pentru a accede la bunuri de valoare, la identitățile victimelor și la conturile lor bancare.

Una dintre procedurile cele mai recente este vânzarea de autovehicule în care escrocii pun un anunț atractiv pe Internet, pretinzând mutări rapide sau călătorii în străinătate pentru a obține contravaloarea unei rezervări a autovehiculului.

Poate fi vorba în aceeași măsură și de „lipsa livrării” mărfurilor cumpărate online în străinătate sau contravaloarea unui excedent de plată pentru un cec fără acoperire.

Pierderea medie este de 4.187 dolari pentru victimele acestor fraude financiare, conform acestui raport.

Documentul mai prezintă și 5.600 de plângeri pentru „fraude în dragoste”, în care escrocii au drept țintă utilizatorii de Internet care caută un partener de viață sau o relație amoroasă.

„Victimele cred că au o relație cu cineva onest și corect. Dar contactul lor este de multe ori un escroc care are un scenariu bine rodat”, se precizează în raport.

„Ei au drept țintă forumurile, paginile de întâlniri și rețelele sociale. Indiferent dacă victimele sunt mai în vârstă de 40 de ani, divorțați sau liberi, handicapați sau bătrâni, toate grupurile sunt supuse riscului”.

Citește și