FBI tratează „foarte serios" suspiciunile de implicare a unui „stat străin" în alegerile din America, a declarat directorul Biroului Federal, James Comey. Discuții pe această temă au început să apară în urma spagerii e-mailurilor democraților și publicării lor de către Wikileaks, după ce experți în securitate cibernetică, citați de presa americană au arătat că responsabilii pentru acest atac provin din Rusia, în spatele lor fiind chiar servicii secrete de la Moscova.
Directorul FBI a ținut să precizeze că Biroul privește „foarte serios ipoteza potrivit căreia un stat străin caută să se implice în procesul electoral, fie să-l perturbe, să-l influențeze, să provoace neînțelegeri sau să stârnească îndoieli”, informează France Presse.
„Nu voi dezvălui ce facem, însă lucrăm din greu pentru a încerca să înțelegem dacă există un asemenea fenomen, care îi sunt dimensiunile și care sunt intențiile și motivațiile autorilor săi”, a adăugat James Comey.
De la Washington nu au venit acuzații explicit în direcția Moscovei, iar directorul FBI nu a pronunțat nici el numele lui Putin, dar experții în securitate consideră că aceasta este principala ipoteză plauzibilă și că serviciile secrete de la Moscova sunt responsabile de piratarea serverelor democraților și a publicării mesajelor care demonstrează că Hillay Clinton a fost favorizată în lupta internă pentru a ajunge candidatul la președinție.
Comey a precizat, însă, că atacurile informatice nu pot avea o mare influență în ceea ce privește procesul de numărare a voturilor în ziua scrutinului, pentru că acest sistem este unul „destul de învechit” în SUA.
„Sistemul de numărare a voturilor în această țară tinde să fie puțin prăfuit, astfel că, într-un fel, este o binecuvântare, pentru că face lucrurile mai dificile pentru cineva care încearcă să afecteze sistemul de numărare”, a explicat directorul FBI.