În cadrul studiului efectuat de organizația umanitară, publicat luni, au fost intervievate, luna trecută, 40 de femei și fete care au ajuns în Germania și Norvegia, după ce au plecat din Turcia spre Grecia, parcurgând apoi ruta balcanică.
Femeile și fetele care au călătorit singure sau au fost acompaniate de copii au declarat că s-au simțit amenințate în special în Ungaria, Croația și Grecia, unde au fost obligate să doarmă împreună cu sute de bărbați refugiați. Printre cele intervievate, s-au aflat și refugiate din Irak și Siria.
Majoritatea imigranților care vin spre Europa sunt bărbați, ceea ce transformă femeile în ținte vulnerabile, susține organizația umanitară. Femeilei din taberele de imigranți au declarat că au fost nevoite să folosească aceleași băi ca bărbații, iar unele au mărturisit că s-au abținut să consume alimente sau lichide pentru a evita să meargă la toaletă.
Studiul nu tratează separat incidentele privitoare la hărțuiri sexuale de cele care implică acte de violență generală. O femeie de 22 de ani din Irak a declarat pentru Amnesty că un agent de securitate din Germania i-a oferit haine pentru a petrece, în schimb, timp în intimitate cu el.
Personalul umanitar acuză că este dificilă prevenirea actelor de violență din cauza sistemelor ad hoc de primire și înregistrare a imigranților.
„Una dintre provocările cu care ne confruntăm este că îi ia prea mult timp comunității internaționale, și aici mă refer la guverne, să se trezească în fața acestei crize și să realizeze că nu este ceva ce își dorește”, a indicat Jenny Becker, responsabil pe probleme de protecție în cadrul Comitetului Internațional de Salvare din insula Lesbos din Grecia, una dintre cele afectate regiuni de criza migrației, care se confruntă zilnic cu veniri de ordinul miilor.