O formațiune rară de nori, care creează o iluzie optică, a fost văzută în Turcia. Norul i-a uimit pe cei care l-au privit datorită formei pe care a creat-o, similară cu un Obiect Zburător Neindentificat (OZN).
Fenomenul spectaculos a putut fi observat în orașul Bursa, din Turcia. Localitatea se află la baza unui lanț muntos, ceea ce a generat, cel mai probabil, apariția formațiunii de nori.
Modelul în formă de undă este cunoscut sub numele de nor lenticular, notează BBC.
Apariția fenomenului a creat vâlvă și pe rețelele de socializare. Mai multe persoane, martore la eveniment, au postat clipuri cu „OZN”-ul de pe cerul Turciei.
Interesting looking cloud formation witnessed by a driver in the Bursa Region of Turkey yesterday. pic.twitter.com/Q5fwNGBXGg
— John Charest (@John__Charest) January 20, 2023
Chiar și omul de afaceri Tansu YEĞEN a fost impresionat de acest fenomen natural.
„Regiunea Bursa din Turcia a asistat la o formare incredibilă de nori”, a scris el, pe Twitter.
Turkey’s Bursa region witnessed an incredible cloud formation… pic.twitter.com/wOWnRTETHp
— Tansu YEĞEN (@TansuYegen) January 20, 2023
Norii „altocumulus lenticularis” sunt nori staționari care se formează mai ales în troposferă. Norii lenticulari sunt creați atunci când o obstrucție, de obicei munți, intervine în calea curentului de aer tipic din atmosferă.
Munții vor perturba fluxul de aer, ceea ce creează turbulențe și face ca aerul să se ridice și să coboare sub formă de valuri pe partea „sub vânt” a muntelui.
Pe măsură ce acest aer se ridică și întâlnește un strat de aer umed, aerul se condensează și formează un nor.
Norii lenticulari sunt cunoscuți și sub numele de nori orografici, adică nori de munte.
Acești nori sunt creați în special într-o atmosferă stabil stratificată, adică în principal între toamnă și sfârșitul iernii și pot avea și mai multe etaje dacă există suficientă umiditate, conform informațiilor postate pe pagina meteoradar.