Fidel Castro, care s-a retras de la putere de șapte ani, sărbătorește, marți, împlinirea a 87 de ani într-o discreție totală, în reședința sa din vestul Havanei, unde se consacră studiilor agronomice, primind ocazional câțiva demnitari străini care vizitează Cuba, relatează AFP.
Ultimul care l-a vizitat, președintele Uruguayului Jose Mujica, a declarat că a întâlnit la sfârșitul lui iulie „un Fidel împovărat de ani, dar încă vivace, un bărbat încă perfect la curent cu afacerile lumii, bine informat pe toate subiectele, ca de obicei”.
Doar un concert într-un parc public din Havana și prezentarea a două cărți care îi sunt consacrate vor marca oficial aniversarea celui care rămâne în Cuba „comandantul șef”, în pofida îndepărtării sale de putere în favoarea fratelui său, Raul, cu cinci ani mai mic.
„Am trăit pentru a lupta”, a scris „Lider Maximo” în ultimul său mesaj, o scrisoare lungă adresată unui număr de opt șefi de stat și de guvern veniți în Cuba să participe, la 26 iulie, la celebrarea a 60 de ani de la asaltul lui Fidel Castro și a 100 de tovarăși ai săi asupra cazărmii Moncada care, în pofida eșecului său, a marcat începutul ascensiunii către preluarea puterii, la 1 ianuarie 1959.
Fostul președinte cubanez a fost marele absent de la această ceremonie desfășurată la Santiago de Cuba, în celălalt capăt al insulei: „trebuie să respect recomandarea celor care îmi supraveghează sănătatea”, a afirmat el în scrisoare, pentru a-și explica absența.
Starea de sănătate a liderului Revoluției cubaneze rămâne secret de stat de la operația care l-a obligat să îi predea ștafeta fratelui său Raul la 31 iulie 2006.
În cadrul ultimelor sale apariții publice, ca atunci când a mers să voteze la 3 februarie într-o școală din cartierul Vedado, în centrul capitalei, el a apărut cu părul alb și încovoiat sub povara anilor, ajutându-se de un baston pentru a merge și cu vocea slăbită.
Două luni mai târziu, el a fost văzut foarte emoționat, cu ochii în lacrimi, la inaugurarea unei școli din cartierul său, unde i-a fost adus un omagiu „fiului său politic”, președintele venezuelean Hugo Chavez, decedat cu o lună înainte. „Cel mai bun prieten pe care l-a avut vreodată Cuba”, a scris Fidel după moartea lui Chavez.
Mare specialist în discursuri-fluviu, Fidel Castro a încetat în 2012 să mai redacteze „reflecțiile” cărora le-a consacrat cinci ani.
Potrivit biografei și editoarei sale, Katiuska Blanco, Fidel Castro rămâne totuși un fervent utilizator de Internet. Chiar dacă el continuă să scrie de mână.
„Nu folosește tastatura, dar navighează pe Internet în căutare de biografii, hărți, date, anecdote, nu are nimic din caracteristicile unui tehnofob, ba dimpotrivă”, explica ea recent pentru AFP.
Și ca în ultimii șapte ani, Fidel Castro se abține de la orice comentariu cu privire la afacerile interne ale țării, chiar dacă a fost reales deputat în primăvară.
„Tăcerea aprobatoare a lui Fidel constituie o sursă de legitimitate” pentru reformele conduse de șapte ani de fratele său Raul, menționează într-o carte recentă economiștii spaniol Jose Antonio Alonso și cubanez Pavel Vidal.