„Propaganda rusă ucide”, scrie Jana Nemțova, în vârstă de 31 de ani, într-un editorial publicat în cotidianul de afaceri Vedomosti (liberal).
„Multe dintre textele presei controlate de Kremlin amintesc retorica propagandiștilor africani”, apreciază ea, subliniind că propaganda de stat a jucat un rol important în genocidul din Rwanda, în 1994.
„Mașina de informații a lui Putin – similară celor din Germania nazistă și Rwanda – folosește metode criminale de propagandă și seamănă ura care generează violență și teroare”, scrie ea.
Nemțova, o jurnalistă la postul rus de afaceri RBK, a avertizat că agresivitatea față de disidenți, alimentată de presa de stat, poate scăpa de sub control și provoca noi victime în viitor.
„Oameni infectați cu ură încep să comită noi crime din proprie inițiativă”, scrie ea.
Avocatul lui Nemțova a declarat că tânăra a plecat din Rusia în Europa și nu plănuiește să se întoarcă imediat.
„În prezent este în străinătate”, a declarat pentru AFP Vadim Prohorov. „Nu cred că va reveni în viitorul apropiat”, a adăugat el, refuzând să ofere alte detalii.
Prohorov a declarat că tânăra nu s-ar fi aflat în siguranță dacă ar fi rămas în Rusia, referindu-se la hărțuirea activiștilor din opoziție.
„Se creează o atmosferă de teroare”, a spus el, subliniind că cei care au orchestrat asasinarea tatălui ei se află în continuare în libertate.
Într-un mesaj laconic trimis AFP, Nemțova afirmă că avocatul ei are dreptate și refuză să ofere alte detalii.
„Este viața mea privată”, scrie ea.
Boris Nemțov, unul dintre cei mai duri critici ai președintelui Vladimir Putin, a fost asasinat pe un pod, lângă Kremlin, la sfârșitul lui februarie.
Autoritățile ruse au arestat cinci ceceni, suspectați de uciderea opozantului.