Prima pagină » Știri externe » Financial Times analizează discursul lui Putin de la Soci: cel mai critic la adresa SUA din 2007 până acum

Financial Times analizează discursul lui Putin de la Soci: cel mai critic la adresa SUA din 2007 până acum

Financial Times analizează discursul lui Putin de la Soci: cel mai critic la adresa SUA din 2007 până acum
Financial Times analizează discursul lui Putin de la Soci: cel mai critic la adresa SUA din 2007 până acum

Discursul lui Putin, în care acesta a acuzat Statele Unite că subminează ordinea mondială instaurată după încheierea Războiului Rece, este unul dintre cele mai critice la adresa SUA din cei 15 ani pe care Putin i-a petrecut la putere.

Acest discurs a fost totodată una dintre cele mai importante declarații de politică externă ale președintelui rus din 2007, când a suprins Occidentul la Munchen acuzând Statele Unite că „își depășesc granițele naționale” și creează noi linii de diviziune în Europa.

Unii comentatori au speculat că acesta reflectă furia Moscovei după ce președintele american, Barack Obama, a plasat Rusia alături de gruparea Stat Islamic și virusul Ebola printre cele trei cele mai importante amenințări la nivel global.

Dar tonul folosit de președintele rus i-a surprins chiar și susținătorii săi. „Foarte dur față de SUA, pentru prima dată atât (de dur)”, a scris pe Twetter Margarita Simonian, redactor-șef al postului de televiziune pro-Kremlin Russia Today. „Răspunsul nostru pentru B Obama”, a adăugat ea.

Puterea discursului lui Putin i-a surprins și pe americani. Astfel, Toby Gati, fost oficial la Casa Albă în administrația lui Bill Clinton, a declarat că „nu recunoaște” Statele Unite în descrierea făcută de președintele rus.

Putin a semnalat că în opinia sa Statele Unite și Rusia ar trebui să tragă linia după evenimentele recente și să se așeze la masă împreună cu marile economii ale lumii pentru a redesena sistemul de guvernare globală de-a lungul unor linii „multipolare”.

În timp ce a recunoscut că acest lucru ar putea fi o misiune lungă și istovitoare, Putin a avertizat că alternativa ar putea fi conflicte serioase implicând țările mari. El a vorbit și despre pericolul unui nou conflict de tipul Războiului Rece, afirmând că tratatele actuale privind controlul armelor riscă să fie încălcate.

Orice efort de a aduce împreună cele două țări pentru negocieri ar putea fi însă complicat de insistența Occidentului că anexarea Crimeei de către Rusia este o ocupare ilegală și de nemulțumirea Moscovei cu privire la sancțiunile europene și americane.