Financial Times, articol dur despre România. Ce spun despre alegătorii români

Publicat: 09 12. 2016, 17:10

Mulți votanți sunt deja obosiți de paradele nesfârșite ale politicienilor la TV sau pe treptele tribunalelor. Criticii DNA sugerează că eforturile anti-corupție au devenit prea violente și servesc intereselor străine. „Este o oboseală anti-curpție. Nu mai este principala prioritate, trebuie să livrezi joburi, salarii și pensii. În final, oamenii vor ce știu că e mai bine pentru ei”, a spus Radu Magdin, director la Smartlink, o firmă de consultanță politică. 

PSD a promis să reducă impozitul de la 16% la 10% și să elimine complet salariile mici din grila de taxare, scrie Ziarul Financiar.

„Românii ar trebui să voteze pentru interesele lor, nu pentru interese din străinătate”, a spus Liviu Dragnea, liderul PSD care promite o creștere de aproape 90 de miliarde de lei a investițiilor până în 2021, precum și scăderi de taxe. Dragnea a primit în aprilie o sentină de doi ani cu suspendare pentru fraudă electorală, dar a promis că nu se va amesteca în munca DNA. „Lupta anticorupție este esențială”, a spus el. 

Sondajele plasează PSD la peste 40% din voturi, indicând cel mai probabil o reîntoarcere la putere a partidului, într-o coaliție alături de ALDE. Călin Popescu-Tăriceanu, fostul premier și lider al ALDE, a fost acuzat și el în iunie de DNA. Procurorii spun că a mințit legat de faptul că ar fi cunoscut schema Băneasa și de relația sa cu principalii suspecți. Tăriceanu respinge acuzațiile.

Nici Tăriceanu și nici Dragnea nu spun pe cine intenționează să nominalizeze ca premier, deși s-au eliminat pe ei din ecuație. Președntele Iohannis, care trebuie să numească liderul următorului guvern, a spus că politicienii care sunt sub acuzare nu ar trebui numiți.

Laura Kovesi a spus pentru FT: „Atacurile asupra DNA din ultima vreme au depășit orice imaginație”.

Dacă, după cum prezic sondajele, cele două partide vor putea forma o majoritate parlamentară, ar reprezenta o dezaprobare populară la adresa campionului anti-corupție, scrie Financial Times. Mai mult, procurorii DNA se tem de o revenire a încercărilor legislative de a proteja parlamentarii de investigații.

„Sunt îngrijorată. Sunt mulți oameni care se țin cu dinții de funcțiile înalte din stat, deși au fost anchetați sau chiar condamnați”, a spus Kovesi.