Financial Times: CENZURĂ la companiile digitale din China /Beijingul vrea promovarea ”valorilor socialiste” prin sistemele de inteligență artificială
Oficiali guvernamentali chinezi verifică modelele de inteligență artificială implementate de marile companii pentru a se asigura că promovează ”valorile socialiste centrale”, în ceea ce este o extindere a regimului de cenzură din China, notează cotidianul Financial Times.
Administrația Cibernetică din China, autoritatea de monitorizare a Internetului, a forțat marile companii și firmele start-up specializate în sisteme de inteligență artificială, printre care se numără ByteDance, Alibaba, Moonshot și 01.AI, să participe la revizuirea obligatorie a modelelor de inteligență artificială, conform mai multor surse implicate în proceduri.
Eforturile implică testarea răspunsurilor la o serie de întrebări, dintre care multe sunt asociate sensibilităților politice ale Chinei și ale președintelui Xi Jinping.
Activitățile sunt efectuate de angajații Administrației Cibernetice, prin filialele locale, implicând verificarea datelor modelelor de creare a sistemelor de inteligență artificială și alte proceduri de siguranță.
La două decenii de la introducerea unui sistem de blocare a site-urilor străine și a altor informații considerate nocive de Partidul Comunist, China introduce cel mai dur regim de reglementare din lume pentru a gestiona sistemele de inteligență artificială și conținutul generat de acestea.
”Există o echipă specială, a venit la sediul nostru și a efectuat un audit”, declarat, sub protecția anonimatului, un reprezentant al unei companii specializate în inteligență artificială din Hangzhou.
Beijingul forțează companiile digitale să respecte ”valorile socialiste”
Filtrarea informațiilor începe cu verificarea bazelor de date. Ghidul operațional destinat companiilor din domeniul inteligenței artificiale, publicat în februarie, arată că firmele de profil trebuie să colecteze mii de cuvinte-cheie sensibile și întrebări care încalcă ”valorile socialiste centrale”. Printre sintagmele interzise se numără ”instigarea la acțiuni subversive împotriva puterii de stat” și ”subminarea unității naționale”. Cuvintele sensibile trebuie actualizate săptămânal.
Rezultatele sunt vizibile imediat în spațiul online. Întrebările referitoare la masacrul produs în Piața Tiananmen în octombrie 1989 și chestiunile sensibile care ar afecta imaginea președintelui Xi Jinping sunt respinse de sistemele de inteligență artificială.
Foto: Profimedia
Citește și:
Parlamentul European CONDAMNĂ vizita lui Viktor Orban în Rusia și reafirmă sprijinul pentru Ucraina