Financial Times: China, Rusia și Iranul ar încerca să profite de eventuala reducere a angajamentelor SUA pe plan mondial

Financial Times: China, Rusia și Iranul ar încerca să profite de eventuala reducere a angajamentelor SUA pe plan mondial
Publicat: 14/11/2023, 07:30

Statele Unite se confruntă cu provocări simultane de securitate în Europa, în nord-estul Asiei și în Orientul Mijlociu, iar o reducere semnificativă a angajamentelor militare americane în aceste regiuni de importanță strategică ar conduce la intensificarea tentativelor Rusiei, Chinei și Iranului de a profita de vidul de putere, comentează cotidianul Financial Times.

”Joe Biden nu este doar un tip în vârstă. Este și reprezentantul unei idei vechi, datând din anii 1940. Președintele SUA crede că Statele Unite și întreaga lume sunt mai sigure dacă Washingtonul joacă rolul de jandarm mondial. A argumentat recent: «Rolul de conducere exercitat de SUA menține unitatea lumii. Alianțele americane ne mențin pe noi, în America, în siguranță. Nu merită să ne expunem cu toții riscurilor prin îndepărtarea de Ucraina, prin întoarcerea spatelui Israelului». Perspectiva asupra lumii expusă de Biden este de la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial, când elita din SUA constata că izolaționismul anilor 1930 contribuise la ascensiunea Germaniei naziste și a Japoniei imperiale. Structurile de securitate de la Washington au decis că nu vor repeta această greșeală”, notează editorialistul Gideon Rachman, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”China, Rusia, Iranul și perspectivele retragerii americane / Statele Unite se confruntă cu provocări simultane asupra rolului dominant în materie de securitate în Asia, Europa și Orientul Mijlociu”.

Începând de la Harry Truman până la Barack Obama, fiecare președinte al SUA și-a bazat politica externă pe o rețea de alianțe globale, în special Alianța Nord-Atlantică și Tratatul de securitate SUA-Japonia. Când a devenit președinte, Donald Trump a rupt parțial acest consens, tratând aliați-cheie, precum Germania și Japonia, ca profitori nerecunoscători. În calitatea de președinte, Biden a revenit la abordarea tradițională axată pe alianțe. Dar este posibil să fie ultimul lider american care împărtășește complet ideea rolului SUA de ”putere hegemonică liberală”, termenul academic pentru ”jandarm mondial”.

Perspectivele revenirii lui Donald Trump la putere anul viitor ridică semne de întrebare privind viitorul rol al Statelor Unite de conducere pe plan mondial. În primul mandat, Trump a evocat ideea retragerii SUA din NATO, iar în al doilea mandat ar putea face acest lucru. O nouă administrație condusă de Trump ar putea marca o distanțare de ideea că interesele SUA sunt dependente de aranjamentele de securitate asumate în trei dintre cele mai importante regiuni strategice ale lumii: Europa, nord-estul Asiei și Golful Persic. În Europa, dominația SUA este contestată activ de Rusia, în Asia, de China, iar în Orientul Mijlociu, adversarul este Iranul.

”Rusia a invadat Ucraina, China a construit baze militare în Marea Chinei de Sud și amenință Taiwanul. Iranul utilizează grupuri intermediare precum Hezbollah, Hamas și insurgenții huthi din Yemen pentru a lansa provocări asupra prietenilor SUA din regiune. În cazul în care Statele Unite ar reduce semnificativ angajamentele militare în lume, China, Rusia și Iranul ar încerca să profite de vidul de putere care ar rezulta. Între timp, cele trei state colaborează din ce în ce mai mult, promovând intens ideea unei «lumi multipolare», denumirea codificată despre încheierea hegemoniei americane”, subliniază editorialistul Gideon Rachman.

În mediile academice s-a vehiculat mult timp ideea că Statele Unite ar trebui să își reducă semnificativ angajamentele militare în străinătate. Profesorii John Mearsheimer și Stephen Walt au argumentat că, pentru a menține echilibrul de putere în Europa, în Orientul Mijlociu și în Asia, ”Washingtonul ar trebui să predea ștafeta puterilor regionale”.

”Însă dificultatea este că puterile regionale cărora SUA le-ar preda ștafeta nu sunt echipate adecvat pentru a putea contracara ambițiile regionale ale Rusiei, Chinei și Iranului. O Alianță Nord-Atlantică fără Statele Unite ar arăta ineficientă în cel mai bun caz și s-ar destrăma în cel mai grav scenariu. În lipsa sprijinului SUA, Israelul și Arabia Saudită ar lupta pentru a contracara Iranul. Japonia, Coreea de Sud, Filipine și Australia s-ar confrunta cu probleme similare în Asia, din cauza Chinei. Consecințele unei retrageri a SUA din lume probabil ar fi resimțite, în ultimul rând, și la nivel intern. Dar, așa cum a înțeles generația post-1945, chiar și Statele Unite ar fi amenințate, eventual, de ascensiunea puterilor nedemocratice și expansioniste din Europa, Asia și Orientul Mijlociu”, concluzionează editorialistul Gideon Rachman.

Foto: Profimedia

Citește și:

Uniunea Europeană condamnă practicile Hamas, dar cere Israelului ”pauze umanitare” / Borrell se va deplasa în Orientul Mijlociu

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță