Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Din Statele Unite până în Ucraina, războiul din Fâșia Gaza va schimba lumea

Financial Times: Din Statele Unite până în Ucraina, războiul din Fâșia Gaza va schimba lumea

Financial Times: Din Statele Unite până în Ucraina, războiul din Fâșia Gaza va schimba lumea

Războiul din Fâșia Gaza va reconfigura lumea, avantajându-l pe fostul președinte Donald Trump în cursa electorală din SUA, plasând Rusia pe o poziție favorabilă în Ucraina și amplificând riscurile unui conflict militar de amploare în Orientul Mijlociu, comentează cotidianul Financial Times, notând că noua situație este o veste proastă pentru politicienii liberali.

Editorialistul Gideon Rachman constată că, spre deosebire de anii 1990, când erau favorizați politicienii care pledau pentru pace, democrații și internaționalismul, în prezent, sunt în prim-plan liderii naționaliști, cei care instigă la războaie și adepții teoriilor conspirației.

”Există pericolul din ce în ce mai mare ca Rusia să câștige inițiativa în războiul cu Ucraina, în următorul an. În Orientul Mijlociu, optimismul tentant asociat Acordurilor de pace Abraham, între Israel și anumite state arabe, a fost afectat puternic de atacurile Hamas și de invazia israeliană în Fâșia Gaza. Un război extins în Orientul Mijlociu pare acum mai plauzibil decât relansarea procesului de pace”, constată editorialistul Gideon Rachman, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Din Statele Unite până în Ucraina, războiul din Fâșia Gaza va schimba lumea”.

În Statele Unite, președintele Joseph Biden ”se confruntă cu probleme majore”. Donald Trump este favorit pe piața pariurilor pentru a obține un nou mandat de președinte în 2024, fiind preferat de cei mai mulți alegători și în majoritatea statelor decisive pentru rezultatul scrutinului. Biden are nevoie de voturile tinerilor, ale alegătorilor cu vederi progresiste și ale persoanelor de etnie arabă, dar mulți sunt nemulțumiți de sprijinul acordat de Washington Israelului.

Crizele se alimentează reciproc, generând presiuni asupra resurselor SUA / China ar putea profita de situație

”Toate aceste evoluții contribuie la înrăutățirea perspectivelor politice pe plan mondial, iar crizele se alimentează reciproc. Războiul din Fâșia Gaza a forțat Statele Unite să redirecționeze timp și resurse care erau destinate inițial Ucrainei. În anumite cazuri, există competiție directă pentru muniție. Ucraina are nevoie cu disperare de obuze și concurează cu Israelul pentru echipamente militare. Sistemele antiaeriene sunt solicitate atât de Ucraina, cât și de Israel. Abilitatea deja fragilă a Occidentului de a mobiliza susținere pentru Ucraina este afectată în plus de furia Sudului Global față de sprijinul acordat de SUA Israelului. Eforturile de avansare a argumentației că Rusia comite crime de război în Ucraina se vor lovi acum de noi acuzații privind standarde duble”, subliniază editorialistul, notând că noile evoluții internaționale intervin în contextul în care contraofensiva ucraineană era deja, în mare parte, un eșec.

Concentrarea atenției pe Israel și pe Fâșia Gaza ar putea conduce la ignorarea încălcărilor drepturilor omului în alte zone ale lumii, spre exemplu în Pakistan, Sudan și Nagorno-Karabah, unde au fost raportate deportări forțate ale unor grupuri mari de oameni. Sunt neglijate și alte probleme majore, precum schimbările climatice. În plus, în pofida semnalelor de îmbunătățire a relațiilor între SUA și China, problema centrală este că, în contextul în care Washingtonul trebuie să aloce resurse excesive în străinătate și se confruntă cu probleme interne, Administrația de la Beijing ar putea profita de ocazie, având ”intenția de a depăși Statele Unite în calitatea de putere dominantă în zona Pacificului și, posibil, chiar în lume”, avertizează editorialistul.

Președintele Xi Jinping are ambiția aducerii Taiwanului sub controlul Chinei, iar, în contextul problemelor Statelor Unite, ar putea intensifica presiunile asupra insulei în următorul an, ceea ce ar genera o nouă criză, după cele din Europa și din Orientul Mijlociu.

”Ar fi prea mult fatalism să spunem că suntem într-o perioadă în care lucrurile nu pot decât să se înrăutățească. Dar este un realism simplu să înțelegem că cele mai puternice tendințe în afacerile mondiale sunt negative și par să capete amploare”, concluzionează editorialistul Gideon Rachman.

Foto: Profimedia

Citește și:

Raport BCE: Companiile din Uniunea Europeană își transferă operațiunile, în contextul riscurilor geopolitice

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele