Financial Times: După vizita în Ucraina, Orban urmează să aibă o ÎNTREVEDERE cu Putin /Charles Michel contestă inițiativa

Financial Times: După vizita în Ucraina, Orban urmează să aibă o ÎNTREVEDERE cu Putin /Charles Michel contestă inițiativa
Publicat: 04/07/2024, 21:15

Premierul Ungariei, Viktor Orban, urmează să aibă o întrevedere cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, vineri, la câteva zile după vizita în Ucraina, în ceea ce pare a fi o încercare de intermediere a potențialelor negocieri de pace, dar inițiativa este contestată de Charles Michel, președintele Consiliului European.

Un oficial ungar și doi funcționari din cadrul Uniunii Europene au confirmat, conform cotidianului Financial Times, informațiile de presă privind întâlnirea lui Viktor Orban cu președintele Rusiei, vineri.

Viktor Orban s-a întâlnit de două ori cu Vladimir Putin de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina, în 2022.

La 1 iulie, Ungaria a preluat Președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, iar luni Viktor Orban a efectuat o vizită-surpriză în Ucraina, pentru o întrevedere cu președintele Volodimir Zelenski.

”Cred că are strategia de a asculta pozițiile ambelor părți”, a declarat un oficial guvernamental sub protecția anonimatului.

Charles Michel contestă contactele lui Viktor Orban cu Vladimir Putin

”Președinția prin rotație a Uniunii Europene nu are niciun mandat pentru interacțiuni cu Rusia în numele Uniunii Europene. Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nu pot avea loc discuții despre Ucraina în lipsa Ucrainei”, a reacționat Charles Michel, președintele în funcție al Consiliului European.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să confirme sau să infirme informațiile de presă despre o eventuală vizită a lui Viktor Orban la Moscova, dar a specificat că programul lui Vladimir Putin este ”plin de evenimente”.

Pe fondul avansului înregistrat de forțele militare ruse în ultimele luni și al semnalelor lui Donald Trump, președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că Ucraina nu vrea prelungirea războiului cu Rusia.

”Este foarte important să prezentăm un plan de oprire a războiului care să fie susținut de majoritatea țărilor din lume, lucrăm în acest sens pe plan diplomatic. Nu vrem să prelungim acest război, trebuie să ajungem la o pace corectă cât mai rapid posibil”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din SUA, a afirmat în cursul dezbaterii electorale cu președintele Joe Biden că va opri războiul dintre Rusia și Ucraina prin negocieri, imediat ce va fi reales în funcție. Doi consilieri ai lui Donald Trump i-au prezentat un plan care prevede oprirea războiului din Ucraina, dacă acesta va câștiga scrutinul prezidențial din noiembrie, proiectul conținând o clauză care prevede furnizarea de asistență militară Kievului doar dacă acceptă negocieri de pace cu Rusia.

Vladimir Putin a prezentat, recent, condițiile Rusiei pentru armistițiu în Ucraina și pentru lansarea negocierilor de pace, reafirmând că trebuie respectate noile realități teritoriale, dar Kievul și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au respins imediat propunerea.

Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale din Ucraina, a declarat de curând că, deși Rusia nu a fost invitată la reuniunea din Elveția, care a avut rolul ralierii susținerii pentru ”Formula de pace” propusă de Kiev, dialogul cu Moscova poate avea loc ulterior.

”Până la urmă, nu poți opri un război fără acordul ambelor părți”, a precizat el.

Administraţia Zelenski a prezentat, prin ”Formula pentru Pace”, o serie de condiții pentru inițierea negocierilor. Condițiile centrale se referă la restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei prin retragerea în totalitate a trupelor ruse. În plus, Kievul vrea crearea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forțelor militare ruse, securizarea centralelor nucleare și garanții de securitate în spațiul euro-atlantic.

La rândul său, Moscova a susținut că este dispusă la negocieri, dar a cerut Kievului să recunoască “noile realități teritoriale”, o referire la regiunile ocupate de forțele militare ruse. În plus, Rusia cere garanții de securitate din partea NATO.

Foto: Profimedia

Citește și:

ARMATA congoleză se află în degringoladă. Rebelii pun stăpânire pe estul CONGO. Mai mulți mercenari români au murit în conflict

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua...
Transportatorii au luat foc. Traficul cu probleme îi scoate din minți
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Istoria modei, modificată pentru totdeauna de invenția acelor din os de acum 40.000 de ani
×