Financial Times: Economia SUA s-ar putea ”SUPRAÎNCĂLZI” în timpul Administrației TRUMP /Dobânzile ar putea rămâne mari, bursele par vulnerabile
Economia Statelor Unite s-ar putea ”supraîncălzi” din cauza politicilor viitoarei Administrații Donald Trump, cu efectul întreruperii ciclului de reducere a dobânzilor și cu impact asupra burselor, avertizează experți citați de cotidianul Financial Times.
Grupul Pimco, specializat în tranzacții cu active, avertizează că planurile economice ale președintelui-ales Donald Trump ar putea conduce la ”supraîncălzirea” economiei americane. Acest lucru ar putea opri scăderea dobânzilor, generând pericole pentru piețele bursiere.
Programele excesive de stimulare a economiei ar putea reactiva inflația
Dan Ivascyn, directorul pentru Investiții al Pimco, afirmă că piețele SUA de tranzacții cu obligațiuni ar putea suferi un regres, după ce au avut creșteri puternice ca reacție la victoria lui Donald Trump.
Bursele S&P și Nasdaq Composite au atins recorduri de creștere săptămâna aceasta, anticipând reduceri de taxe, relaxarea reglementărilor și tarife vamale. Dar politicile de stimulare intensă a economiei, aplicate pe fondul impulsului economic existent deja, au potențialul de a genera inflație, avertizează Dan Ivascyn, potrivit cotidianului Financial Times.
”Nu este atât de simplu și ușor ca un flux cu direcție unică ce ar stimula activele de risc. Trebuie să fii atent la ce îți dorești. Există riscul ca euforia să se transpună în noi așteptări privind inflația și în inflație reală”, argumentează Dan Ivascyn.
”Politicile lui Trump vor interveni într-o perioadă în care impulsul economic există deja, iar acest lucru ar putea genera supraîncălzirea economiei”, a subliniat specialistul.
Afirmațiile lui Dan Ivascyn intervin pe fondul preocupărilor altor investitori, care au avertizat că reacțiile burselor la rezultatele alegerilor din SUA intră în contradicție cu potențialul inflației și al unei politici monetare stricte. Deși bursele au crescut în ultimele zile, victoria lui Trump a împins și criptomoneda Bitcoin spre recorduri de creștere.
Dan Ivascyn nu se așteaptă la ”inflație masivă” și crede că politicile lui Trump ar putea susține creșterea economică pe termen lung, însă avertizează că Rezerva Federală (Fed) ar putea reacționa prin noi politici restrictive.
”Am putea ajunge într-un punct în care Fed să devină mai preocupată și în care piețele să profite de noul climat. Acest lucru ar însemna riscuri în tranzacțiile cu active”, subliniază expertul.
Fed a inițiat deja relaxarea politicii monetare, iar joi a redus din nou dobânda de referință cu 0,25%, până la intervalul 4,5%-4,75%.
Foto: Profimedia
Citește și: