Financial Times: Emmanuel Macron pregătește un ARMISTIȚIU politic, în efortul de a desemna un nou premier al Franței
Președintele Franței, Emmanuel Macron, analizează posibilitatea unui pact de neagresiune politică, prin negocieri cu partide de stânga și de dreapta în cursul cărora va face concesii pentru a se asigura că viitorul guvern nu va fi vizat de moțiuni de cenzură, în contextul în care premierul Michel Barnier a fost demis, comentează cotidianul Financial Times.
În efortul de a atenua criza politică de la Paris, președintele Macron a discutat marți la Palatul Elysée cu liderii anumitor partide parlamentare. Politicienii de stânga au declarat că nu îl vor prim-ministru pe François Bayrou, un politician de centru care l-a susținut de mult timp pe Macron.
Președintele Macron a exclus de la consultări formațiunea de extremă-dreapta Mobilizarea Națională, care are cel mai mare grup din Adunarea Națională, precum și partidul de stânga Franța Nesupusă (LFI). Cele două partide s-au aliat pentru demiterea premierului Michel Barnier.
”Un pact de neagresiune între Macron și mai multe partide de centru ar fi mult mai puțin constrângător decât o coaliție, chiar mai slab decât acordul pe care formațiunea lui Macron, Renașterea, l-a semnat cu partidul Republicanii după numirea lui Barnier prim-ministru în septembrie. Dar ar stabili o serie de politici consensuale, ar elimina problemele care generează dispute și ar permite noului guvern să realizeze sarcina importantă de aprobare a bugetului pe anul 2025”, notează Leila Abboud, într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times.
Maud Bregeon, purtătorul de cuvânt al Guvernului în exercițiu, a declarat miercuri că președintele Emmanuel Macron le-a transmis liderilor partidelor că este improbabil ca discuțiile să conducă la formarea unei coaliții.
”Nu avem o bază mai largă decât cea existentă. Dar vrem să vedem dacă sunt alții dispuși să accepte principiul de a nu depune moțiuni de cenzură”, a subliniat Maud Bregeon.
Macron vrea să evite convocarea din nou a alegerilor anticipate
Criza politică din Franța a izbucnit în iunie, când președintele Macron a convocat alegeri anticipate din cauza scorului slab înregistrat de aliații săi în scrutinul europarlamentar. A rezultat un Parlament al Franței format din trei mari grupuri cu programe ireconciliabile. Guvernul Michel Barnier a fost demis printr-o moțiune de cenzură care a vizat bugetul de austeritate, propus pentru a reduce deficitul bugetar și datoria suverană.
Potrivit unor surse politice, Emmanuel Macron le-a spus liderilor partidelor că nu vrea să mai convoace din nou alegeri anticipate, dar și că vrea un guvern care să nu mai fie dependent de sprijinul partidului Mobilizarea Națională, din care face parte Marine Le Pen.
”Pentru a izola grupul partidului Mobilizarea Națională, Macron va trebui să ajungă la acorduri cu socialiștii, verzii și comuniștii”, subliniază editorialistul Leila Abboud.
Foto: Profimedia
Citește și: