Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Europa nu ar trebui să conteze pe victoria Kamalei Harris în scrutinul din SUA /Este necesară asumarea RESPONSABILITĂȚII apărării

Financial Times: Europa nu ar trebui să conteze pe victoria Kamalei Harris în scrutinul din SUA /Este necesară asumarea RESPONSABILITĂȚII apărării

Financial Times: Europa nu ar trebui să conteze pe victoria Kamalei Harris în scrutinul din SUA /Este necesară asumarea RESPONSABILITĂȚII apărării

Țările europene nu trebuie să conteze pe victoria Kamalei Harris în cursa prezidențială din Statele Unite, ci ar trebui să înceapă să asume responsabilitatea propriei apărări, comentează cotidianul Financial Times, notând că relațiile cu Washingtonul sunt fluctuante și că președintele Joe Biden a fost ultimul atlantist activ de la Casa Albă.

”Capitalele europene au răsuflat ușurate la intrarea Kamalei Harris în cursa prezidențială din SUA. Președintele Joe Biden a fost un prieten bun al continentului după ce Vladimir Putin a declanșat războiul din Ucraina. Dar Europa nu poate fi sentimentală în legătură cu aceste lucruri. (…) Percepțiile europene asupra relațiilor cu SUA oscilează între mulțumirea cu o anumită situație și insecuritate, marcate uneori de resentimente. (…) Iar, acum, pericolul este ca, prin candidatura Kamalei Harris, să se ajungă din nou la mulțumire”, notează editorialistul Philip Stephens, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Donald Trump generează preocupări privind respectarea angajamentelor în materie de apărare. Diplomații susțin că, dacă va obține un nou mandat de președinte al SUA, Trump ar putea convoca imediat un summit NATO și, în paralel, ar stabili cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, condițiile unui armistițiu în Ucraina.

Nu se cunosc prea multe despre perspectivele Kamalei Harris asupra relațiilor internaționale, dar declarațiile făcute până acum au fost mulțumitoare.

”Pentru președintele Biden și pentru mine, angajamentul nostru sacru față de NATO rămâne ferm”, a afirmat ea acum câteva luni.

Victoria Kamalei Harris nu este garantată, nici angajamentele în relația cu Europa

Însă Europa ar fi neînțeleaptă să facă anticipări greșite. Este insuficient ca Harris să fie la egalitate în sondaje cu Trump cu trei luni înaintea alegerilor. Nici entuziasmul pentru Harris nu are garanții. Hillary Clinton obținuse trei milioane de voturi în plus față de Trump în 2016, dar a pierdut alegerile. Harris va trebui să câștige în state-cheie, spre exemplu în Pennsylvania, Wisconsin și Minnesota.

”Tentația Europei de a percepe candidatura Kamalei Harris ca fiind o garanție pierde din vedere o modificare actuală. Indiferent de rezultatul din noiembrie, Biden a fost ultimul atlantist visceral de la Casa Albă. (…) Curentele politice din SUA merg în două direcții. Primul este în sensul unui izolaționism prin care Statele Unite ar trebui să renunțe la rolul de lider global. Al doilea este în sensul de a considera China inamic, iar, în acest context, de a lăsa națiunile europene să se descurce singure. Aceste perspective nu se limitează la dreapta populistă. Sunt mulți democrați care cred că Statele Unite ar trebui să se ocupe strict de interesele naționale. Dacă va fi aleasă, Harris nu va fi imună la astfel de presiuni”, subliniază editorialistul.

”Concluzia inerentă pentru europeni este că, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să asume responsabilitatea propriei securități, fie prin construirea unui pilon european eficient în cadrul NATO, fie, în cazul victoriei lui Trump, prin ceea ce mai rămâne din Alianță”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Axios.com: Departamentul Trezoreriei este acuzat că încearcă să impulsioneze ARTIFICIAL economia SUA înaintea alegerilor

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și