Financial Times: Exporturile chineze de sisteme tehnologice spre Rusia au crescut semnificativ de la începerea războiului din Ucraina
Exporturile chineze spre Rusia de aparate avansate din industria tehnologică au crescut de zece ori de la începerea invaziei ruse în Ucraina, fiind dominate de sisteme computerizate destinate industriei militare ruse, informează cotidianul Financial Times.
Vânzările de sisteme computerizate pentru fabricarea pieselor metalice generează preocupări majore pentru aliații Ucrainei, care încearcă să limiteze accesul Rusiei la astfel de echipamente.
Datele serviciilor vamale din Rusia arată că firmele chineze au livrat sisteme tehnologice în valoare de 68 de milioane de dolari în iulie 2023, comparativ cu un cuantum de 6,5 milioane de dolari în februarie 2022, când Rusia a lansat invazia militară în Ucraina.
Michael Raska, profesor la Facultatea de Relații Internaționale S Rajaratnam din Singapore, afirmă că acesta reprezintă un exemplu reprezentativ asupra modului în care China și Rusia dezvoltă parteneriatele în industria militară.
”China și Rusia împărtășesc interesul politic de contesta și a contracara Statele Unite. În contextul în care Rusia a fost separată de importurile tehnologice din Europa, nu are altă variantă decât de a se baza pe China”, explică Michael Raska.
Datele autorităților vamale din China arată că exporturile de aparate computerizate s-au îndreptat în proporție de 57% spre Rusia, comparativ cu 12% înaintea războiului din Ucraina. Rusia importă și sisteme tehnologice fabricate în Taiwan și Coreea de Sud.
În noiembrie 2023, Statele Unite au impus sancțiuni semnificative asupra importurilor ruse de tehnologie militară, iar companiile chineze care continuă tranzacțiile riscă să fie vizate de restricții pe piețele internaționale.
Administrația de la Beijing insistă că nu exportă armament letal în Rusia, negând că ar susține eforturile de război ale Moscovei. Însă China respinge sancțiunile occidentale. Exporturile chineze de petrol, sisteme tehnologice, produse de consum și mașini contribuie la susținerea economiei Rusiei, în contextul sancțiunilor occidentale.
Președintele Chinei, Xi Jinping, i-a spus în octombrie 2023 omologului său rus, Vladimir Putin, că schimburile comerciale bilaterale au atins o valoare ”istorică” de aproape 200 de miliarde de dolari.
Foto: Profimedia
Citește și: