Financial Times: FRANȚA și MAREA BRITANIE fac schimb de locuri /Europa pare a fi fără lider într-o perioadă de amenințări globale
Franța și Marea Britanie par a face schimb de poziții, în contextul în care Parisul se îndreaptă spre o perioadă de instabilitate politică după alegerile parlamentare, iar haosul politic de la Londra, izbucnit în contextul deciziei retragerii din Uniunea Europeană (Brexit), pare să se fi încheiat, notează cotidianul Financial Times.
”Marea Britanie și Franța se află la capetele opuse ale unui balansoar politic. La trei zile după ce Marea Britanie a ales cu o largă majoritate un guvern pragmatic, de centru, Franța a mers la cealaltă extremă. Alegerile parlamentare de duminică au produs un Parlament blocat, în care forțele de extremă-dreapta și cele de extremă-stânga au obținut câștiguri substanțiale. În Marea Britanie, perioada de haos politic care a început prin votul din 2016 în favoarea Brexit probabil s-a încheiat. Dar, în Franța, probabil că începe o perioadă prelungită de instabilitate politică”, comentează editorialistul Gideon Rachman, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Franța și Marea Britanie fac schimb de locuri /Europa pare a fi fără lider într-o perioadă de amenințări globale din ce în ce mai mari”.
Relaxarea generată de faptul că partidul de extremă-dreapta Mobilizarea Națională a obținut un rezultat mai slab decât cel așteptat în al doilea tur nu poate ascunde faptul că forțele politice de centru din Franța s-au redus, la fel ca și autoritatea președintelui Emmanuel Macron. Calmul de la Londra din seara alegerilor a intrat foarte mult în contrast cu atmosfera care era la Paris duminică.
Este nefericit că ciclurile politice din Franța și Marea Britanie sunt atât de lipsite de sincronizare. În pofida rivalității instinctive, ar avea sens ca cele două țări să colaboreze, dat fiind că sunt democrații cu populații aproape similare. Ambele țări păstrează simboluri ale statutului marilor puteri, având arme nucleare și fiind membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU. Ambele țări încearcă să joace roluri în eforturile internaționale de combatere a încălzirii climei, tratează cu seriozitate amenințările președintelui Rusiei, Vladimir Putin, și sunt susținătoare puternice ale Ucrainei.
Influența Londrei s-a diminuat din cauza Brexit, acum se va eroda și cea a Parisului
”Abilitatea Marii Britanii de a exercita influență asupra viitorului Europei a fost afectată de Brexit. (…) În absența Marii Britanii, Macron a încercat să profite de oportunitate pentru a prezenta o viziune ambițioasă asupra viitorului Europei. Dar capacitatea președintelui Franței de a pretinde rolul de lider politic al Europei probabil va dispărea acum, împreună cu mandatul de politică internă. Totuși, provocările internaționale de securitate cu care se confruntă Marea Britanie, Franța și Europa probabil se vor intensifica în următorul an. Războiul din Ucraina este în impas, iar nervozitatea privind un potențial avans al Rusiei este în creștere. Un alt doilea mandat al președintelui Donald Trump ar genera riscuri clare asupra NATO și asupra sistemului comercial internațional, ceea ce ar periclita prosperitatea și securitatea Europei”, atrage atenția editorialistul.
”Din nefericire, Franța probabil va avea nevoie de câteva luni pentru a instala un guvern capabil să ofere un răspuns coerent problemelor europene. Acest lucru va fi o problemă, nu doar pentru Marea Britanie, ci pentru întreaga Uniune Europeană. Iar votul din Franța transmite un mesaj problematic și pentru scrutinul prezidențial din SUA: nu credeți în sondajele de opinie!
Toate sondajele respectabile indicau că forțele de extremă-dreapta vor deveni cel mai mare bloc politic din Parlamentul Franței. Însă partidul lui Marine Le Pen s-a clasat pe locul trei. Oare avansul limitat din sondaje al lui Trump este mai puțin credibil decât pare?”, concluzionează editorialistul.
Foto: Profimedia
Citește și: