Financial Times: Furia românilor față de corupție a condus la victoria lui Iohannis
„Puțini ar fi prevăzut că Klaus Iohannis, un primar din provincie și fost profesor de liceu, era capabil să provoace una dintre cele mai mari bulversări politice în România postcomunistă”, comentează prestigioasa publicație britanică, adăugând că „molcomul” Iohannis a contrazis previziunile sondajelor cu privire la alegerile de duminică, provocând „o înfrângere uluitoare favoritului, premierul Victor Ponta”.
Alegerea ca președinte a primarului de centru-dreapta al micului oraș transilvănean Sibiu „a fost manifestarea unor ani de furie (acumulată) din cauza standardului de trai scăzut și persistența corupției și persistenței corupției în cea de-a doua cea mai săracă țară din UE, la mai bine de șapte ani de la aderarea acesteia la Uniune”, comentează FT.
Ponta nu a fost pregătit nici pentru valul de furie față de programele de austeritate desfășurate de către FMI și față de o relație politică „otrăvită” cu președintele în exercițiu Traian Băsescu, consideră ziarul, care amintește despre confruntările repetate de când Ponta a fost ales, în 2012, și încercările acestuia de a slăbi poziția lui Băsescu, pe care l-a împiedicat să participe la un summit UE blocându-i avionul la sol.
Pentru susținătorii lui Iohannis, victoria sa reprezintă „un moment de transformarre a fostei țări comuniste, o ocazie de a reduce birocrația, eradicarea corupției și crearea unui mediu favorabil afacerilor”, însă capacitatea sa de a-și duce la îndeplinire promisiunile ține de mobilizarea puterilor constituționale ale președintelui de a exercita presiune asupra Guvernului și de a influența politicile, avertizează FT, precizând că potrivit sistemului semiprezidențial din România, puterile președintelui sunt limitate la orientarea politicii externe, nominalizarea premierului și altor oficiali de rang înalt.
Susținători ai lui Iohannis sunt conștienți că acesta nu va avea un control direct asupra politicilor economice, dar insistă asupra faptului că deținând controlul asupra nominalizărilor îl poate obliga pe Ponta, scrie publicația citândul-l pe Alexandru Coita, un consilier al președintelui-ales.
Lupta împotriva corupției a fost una dintre temele mari ale campaniei sale, iar la câteva ore după victorie Iohannis a îndemnat Parlamentul să voteze împotriva unei amnistii pentru politicieni români, inclusiv parlamentari investigați penal, mai scrie FT, adăugând că unii comentatori se așteaptă ca Guvernul Ponta să cadă înainte de alegerile din 2016.
Însă strategia lui Iohannis rămâne neclară, scrie Financial Times, adăugând că, în pofida faptului că are avantajul susținerii publice, o abordare agresivă i-ar putea permite lui Ponta să-l marginalizeze pe președinte. De asemenea, potrivit unor analiști premierul ar putea recurgă la o relaxare a cheltuielilor, cu scopul de a-și consolida poziția.