Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Germania conduce REBELIUNEA împotriva legislației UE de contracarare a influențelor străine

Financial Times: Germania conduce REBELIUNEA împotriva legislației UE de contracarare a influențelor străine

Financial Times: Germania conduce REBELIUNEA împotriva legislației UE de contracarare a influențelor străine

Germania, susținută de mai multe țări din cadrul Uniunii Europene, inclusiv de Ungaria și Polonia, a inițiat o acțiune de contestare a noilor reglementări europene care au rolul depistării influențelor străine în campaniile politice, potrivit cotidianului Financial Times.

În virtutea noilor reglementări, Bruxellesul ar urma să creeze un registru central al companiilor media, organizațiilor non-guvernamentale și grupurilor de lobby care primesc fonduri din afara Uniunii Europene.

Berlinul și alte capitale europene susțin organizații internaționale care au condamnat potențialele reglementări, argumentând că sunt asemănătoare măsurilor discriminatorii impuse de guvernele Rusiei și Georgiei.

Guvernul Ungariei a fost criticat de Comisia Europeană atunci când a creat Biroul de Protejare a Suveranității, o agenție specializată în investigarea politicienilor de opoziție și a organizațiilor non-guvernamentale care primesc finanțare di străinătate.

Acțiunile de contestare probabil vor forța revizuirea reglementărilor de către viitoarea echipă a Comisiei Europene, care va fi formată peste câteva luni, după alegerile europarlamentare.

Actuala Comisie Europeană a prezentat în decembrie proiectul legii influențelor străine, în efortul de îmbunătățire a transparenței privind finanțarea primită de organizații non-guvernamentale, grupuri de lobby, consultanți și alte entități care exercită ”activități de reprezentare” în numele guvernelor non-europene.

În cursul unei reuniuni a ambasadorilor statelor UE desfășurată săptămâna trecută, mai multe țări, printre care Germania, Polonia și Ungaria, au cerut modificarea legislației, iar alte numeroase state au semnalat că se opun avansării procedurilor de aprobare în acest moment.

Un diplomat european de rang înalt a afirmat că propunerea legislativă generează o dilemă politică.

”O schemă care ar putea funcționa bine într-o democrație liberală, cu un guvern care încurajează și apreciază contribuțiile societății civile, ar putea fi un instrument de abuzuri al democraților non-liberali și autocraților”, a explicat diplomatul, sub protecția anonimatului.

”Legea ar expune Uniunea Europeană acuzațiilor de ipocrizie. Noi criticăm guverne precum cel din Georgia pentru adoptarea legilor de limitare a influențelor străine, dar discutăm același lucru în spațiul nostru”, a atras atenția un alt diplomat.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Reuniunea din Elveția deschide posibilitatea NEGOCIERILOR Ucraina-Rusia /Sunt prevăzuți „pași concreți” pentru viitoare „interacțiuni” cu Moscova

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele