Incertitudinea politică din Franța riscă să genereze un „șoc”, afirmă François Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii centrale, avertizând că liderii mediilor de afaceri încetinesc investițiile și angajările pentru a se proteja de potențiale majorări de taxe, inclusiv cele asociate salariilor.
”Managerii companiilor ne spun că sunt îngrijorați de abordarea de tip «așteptăm să vedem ce se întâmplă» a clienților care preferă să economisească în loc să treacă la cheltuieli, de amânarea investițiilor și de înghețarea angajărilor”, a declarat François Villeroy de Galhau, într-un interviu acordat postului France Info.
”Alegerile parlamentare anticipate convocate de președintele Emmanuel Macron au generat un Parlament fragmentat, în care niciun partid sau alianță nu are vreo direcție clară pentru a accede la putere, ceea ce amplifică preocupările despre imposibilitatea limitării pe termen scurt a deficitului public al Franței”, notează cotidianul Financial Times.
”Există o regulă de aur privind deficitele, care semnalează că nu putem permite accentuarea acestora. Au efecte asupra suveranității și costă din ce în ce mai mult să fie finanțate”, a subliniat François Villeroy de Galhau.
Guvernatorul Băncii Franței a evidențiat importanța de a nu bloca firmele care abia își revin din cauza inflației, în contextul în care partidele politice de la Paris, inclusiv Noul Front Popular (NFP), ar vrea taxe mai mari și intensificarea programelor de cheltuieli bugetare.
”Într-o lume competitivă, companiile mici nu pot fi perturbate prin costuri salariale excesive, inclusiv asociate salariului minim, și de taxe prea dificile”, a atras atenția François Villeroy de Galhau.
Noul Front Popular, care a obținut cele mai multe locuri în Camera inferioară a Parlamentului de la Paris, a semnalat că va majora salariul minim de la 1.400 la 1.600 de euro și va restabili taxa pe avuție pe care Macron a transformat-o în impozit pe proprietăți. Formațiunea de stânga plănuiește și abrogarea reformei pensiilor.
Președintele Macron a anunțat că nu intenționează să desemneze un premier din cadrul Noului Front Popular, întrucât din alianță face parte formațiunea de extremă-stânga Franța Nesupusă, care în opinia sa are poziții anti-democratice.
Pentru depășirea impasului, Macron a cerut un ”pact amplu de guvernare” al principalelor partide, dar nu este clar ce formulă va fi convenită. Deocamdată, a rămas în funcție premierul Gabriel Attal.
Elaborarea proiectului de buget pe anul viitor va fi un moment-cheie, afirmă Gérard Larcher, președintele conservator al Senatului Franței.
”Va fi un moment de responsabilitate pentru toți membrii Parlamentului să ajutăm țara să evite riscul unui blocaj financiar și economic. Trebuie să oferim mai multă încredere”, a subliniat el.
Foto: Profimedia
Citește și:
Bloomberg: FRANȚA are nevoie de 15 miliarde de euro, în fiecare an, pentru a îndeplini criteriile UE