Financial Times: Guvernul Donald Tusk menține abordarea protecționistă față de acordul comercial UE-Ucraina

Publicat: 15 01. 2024, 16:44

Guvernul Donald Tusk menține abordarea protecționistă adoptată de Cabinetul guvernamental anterior și se va opune prelungirii Acordului de liber-schimb al Uniunii Europene cu Ucraina, informează cotidianul Financial Times.

Comisia Europeană urmează să propună marți prelungirea până în iunie 2025 a suspendării taxelor vamale și a cotelor privind importurile de produse ucrainene, pentru a ajuta economia Ucrainei în contextul invaziei militare ruse. Poziția Poloniei nu va afecta rezultatul, în contextul în care decizia va fi luată prin vot majoritar.

Dar faptul că premierul Donald Tusk menține linia politică introdusă de fostul guvern naționalist eurosceptic al Partidului Lege și Justiție (PiS) este în contrast cu angajamentul din momentul începerii mandatului, când a semnalat că Polonia va reveni în centrul liniei politice a Uniunii Europene după ani de dispute cu instituțiile de la Bruxelles.

Situația evidențiază dificultatea premierului Poloniei de a ajunge la un echilibru între agenda sa pro-europeană și interesele fermierilor și transportatorilor care blochează din noiembrie 2023 punctele vamale cu Ucraina pentru a forța Guvernul de la Varșovia să le susțină revendicările.

Partidul Lege și Justiție (PiS) contestă, cu sprijinul președintelui Poloniei, orice tentativă a Guvernului Donald Tusk de anulare a reformelor aplicate de Cabinetul precedent.

Donald Tusk urmează să efectueze o vizită la Kiev, în următoarele zile, pentru a încerca să reducă tensiunile generate de blocada de la frontieră și să ajungă la un compromis privind interzicerea importurilor de cereale ucrainene. Tusk a cerut Ucrainei să contribuie la reducerea tensiunilor cu fermierii polonezi și cu transportatorii.

Michal Kolodziejczak, adjunctul ministrului polonez al Agriculturii, a avertizat că Guvernul de la Varșovia ”nu va accepta” prelungirea de către UE a condițiilor preferențiale în comerțul cu Ucraina, întrucât apar ”amenințări” la adresa fermierilor polonezi.

”Prioritățile sunt interesele fermierilor polonezi, siguranța noastră alimentară și producția internă”, a declarat Michal Kolodziejczak.

Pe fondul opoziției Poloniei, Comisia Europeană analizează posibilitatea introducerii unei clauze de garantare care ar permite oprirea bruscă a importurilor produselor ucrainene dacă acestea invadează piețele anumitor state membre.

Potrivit unor oficiali, Donald Tusk vrea un acord similar cu cel obținut de România și Bulgaria, care au dispus anularea blocadei anul trecut, în schimbul acceptării de către Ucraina a unui sistem de licențe pentru exporturi, care a limitat importurile în cele două state.

”Principalele eforturi constau în dialogul între Varșovia și Kiev”, a declarat un diplomat din cadrul Uniunii Europene, sub protecția anonimatului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Germania a fost în recesiune în 2023, în contextul situației internaționale tensionate