Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Impasul politic din Franța AMENINȚĂ un deceniu de progrese economice solide

Financial Times: Impasul politic din Franța AMENINȚĂ un deceniu de progrese economice solide

Financial Times: Impasul politic din Franța AMENINȚĂ un deceniu de progrese economice solide

Manevrele politice din Parlamentul de la Paris în sensul izolării partidelor considerate extremiste riscă să genereze reacții electorale adverse în viitor și vor afecta progresele economice înregistrate de Franța în ultimii zece ani, comentează economistul Laurence Boone, fost secretar de stat francez, într-un editorial publicat în cotidianul Financial Times.

În alegerile europarlamentare din 2014, partidele socialiste și conservatoare din Franța au suferit pierderi, iar forțele de extremă-dreapta ale lui Marine Le Pen au avut câștiguri substanțiale. Marine Le Pen a cerut atunci alegeri parlamentare anticipate, dar nu le-a obținut.

”Zece ani mai târziu, situația este diferită, cu efecte incerte asupra stabilității politice și a economiei Franței. Alegerile din iulie, convocate de președintele Emmanuel Macron, au produs o legislatură fragmentată în trei blocuri: o coaliție de stânga divizată, forțele de centru ale lui Macron și forțele de extremă-dreapta. Între timp, principalele funcții parlamentare au fost atribuite într-un mod care nu reflectă în totalitate rezultatele. Partidul de extremă-dreapta nu are niciun post, forțele de extremă-stânga au câteva, iar tabăra de centru are cea mai bună reprezentare, deși este principalul perdant al alegerilor”, notează Laurence Boone, fost secretar de stat francez pentru Afaceri Europene.

Manevrele politice de la Paris sunt un ”joc periculos”

”Din diverse motive, acesta este un joc periculos. La nivel politic, oferă impresia că cei zece milioane de oameni care au votat cu extrema-dreaptă sunt cetățeni de rang inferior. Alimentează resentimentele față de sistemul democratic francez, care nu funcționează. Pe termen scurt, politicienii de centru, socialiștii și conservatorii de centru pot colabora. Dar trebuie să fie un aranjament temporar, altfel singura alternativă la astfel de grupuri moderate, în viitoarele alegeri, vor fi partidele de extremă-dreapta și extremă-stânga. Dacă vor ajunge la putere, vor proceda la fel cu adversarii: nu le vor acorda poziții influente în Parlament”, atrage atenția Laurence Boone, într-un articol de opinie publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Impasul politic din Franța amenință un deceniu de progrese economice solide”.

Jocurile politice vor afecta progresele economice din ultimii zece ani

În ultimii zece ani, Franța s-a revigorat datorită unui nou spirit antreprenorial, ceea ce a atras investiții străine directe.

”La nivel economic, aceste jocuri politice ar putea periclita toate progresele înregistrate recent de Franța, ignorând și necesitatea creșterii productivității și pe cea a readucerii sub control a finanțelor publice. (…) Problemele reale ale Franței sunt în altă zonă decât cea a jocurilor politice. Acestea includ o combinație între impozitarea puternică și accesul slab la servicii publice în marile orașe. (…) Productivitatea slabă a Franței și constrângerile în materie de finanțe publice nu pot fi remediate prin inversarea politicilor pro-business din ultimul deceniu”, concluzionează economistul Laurence Boone.

Foto: Profimedia

Citește și:

Inflația a crescut din nou în ZONA EURO, pe fondul majorării prețurilor la servicii și energie

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și