Prima pagină » Știri externe » FINANCIAL TIMES: „În loc să se amestece în instituțiile României, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei. Băsescu să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular”

FINANCIAL TIMES: „În loc să se amestece în instituțiile României, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei. Băsescu să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular”

FINANCIAL TIMES:
Traian Băsescu, vizat de un referendum privind demiterea sa, ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular printre români, iar în loc să se amestece în instituții, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei, îndeamnă FT într-un editorial publicat în ediția online de luni.

Traian Băsescu, vizat de un referendum privind demiterea sa, ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular printre români, iar în loc să se amestece în instituții, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei, îndeamnă FT într-un editorial publicat în ediția online de luni.

Lupta pentru putere de la vârful scenei politice românești a atins punctul culminant la sfârșitul săptămânii, scrie Financial Times (FT) în acest editorial intitulat „Votul de la București”. Românii s-au prezentat la urne pentru a decide dacă să îl demită sau nu pe președinte „pe o căldură feroce”, iar rezultatul a fost o „victorie în stilul lui Pirus” (cu un cost uriaș pentru învingător – n.red.).

„În timp ce se așteaptă ca președintele să își păstreze postul, poziția sa a fost slăbită de cele șapte milioane de voturi – (reprezentând) 87 de procente din total – împotriva sa”, explică FT, precizând că prezența de aproximativ 46% se află sub pragul de 50% stabilit de Curtea Constituțională pentru validarea referendumului.

„Cele două părți ar trebui să arate că și-au învățat lecția după vot”, îndeamnă prestiogioasa publicație, precizând că referendumul a fost perceput ca o „încercare îngrijorătoare a premierului Victor Ponta de a înlocui un inamic politic cu un aliat mai flexibil”. Această percepție și decizia de a înlocui Avocatul Poporului cu o figură mai prietenoasă „sună a practici antidemocratice, pe care Guvernul ar trebui să le evite”, subliniază FT.

„În loc să se amestece în instituțiile României, Guvernul ar trebui să se concentreze asupra economiei”, îndeamnă publicația.

„În ceea ce îl privește pe Băsescu, el ar trebui să reflecteze la ceea ce l-a făcut atât de nepopular în rândul concetățenilor săi”, continuă FT, adăugând că „deși acuzațiile lui Ponta au fost în mare măsură exagerate, președintele nu a acționat întotdeauna în mod neutru, așa cum cere Constituția”. Băsescu „a căutat să se amestece în afacerile economice, care sunt dincolo de mandatul său”, subliniază FT, adăugând că „stilul său de viață extravagant le provoacă resentimente alegătorilor care luptă cu austeritatea”.

„Este încurajator că reacția ambelor tabere a fost prudentă până acum”, comentează publicația, adăugând că „UE trebuie să monitorizeze situația”, fiind necesar ca România să respecte statul de drept și drepturile opoziției și apreciind că Bruxelles-ul „trebuie să folosească toate instrumentele pentru a se asigura că se întâmplă așa”, „inclusiv, dacă va fi necesar, să amâne în continuare obiectivul mai vechi al Bucureștiului de a adera la Spațiul Schengen”. Astfel Bruxelles-ul le va transmite aspiranților la UE că principiile democratice nu sunt negociabile, conchide Financial Times.