Financial Times: La 30 de ani de la protestele din piața Tiananmen, tinerii din China preferă confortul în locul democrației

Financial Times: La 30 de ani de la protestele din piața Tiananmen, tinerii din China preferă confortul în locul democrației
Publicat: 03/06/2019, 16:39

Protestele desfășurate la Beijing în anul 1989 evidențiau dorința de instaurare a democrației în China. „Treizeci de ani mai târziu, tinerii chinezi se bucură de multe dintre beneficiile pe care le cereau protestatarii: libertate de circulație în străinătate, libertate de a-și alege locurile de muncă și detașare de greutățile zilnice ale corupției și inflației. Dar, în loc să vrea democrație – un alt drept cerut de predecesorii lor – sunt din ce în ce mai nemulțumiți de SUA, în contextul conflictului comercial prelungit și al sentimentului că în sfârșit China este egală cu America din multe puncte de vedere”, comentează editorialistul Lucy Hornby într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul „La trei decenii după Tiananmen, tinerii din China își pierd încrederea în SUA / Noua generație este definită prin conflictul comercial și confortul material, mai degrabă decât prin democrație”.

A 30-a comemorare a acțiunilor de reprimare a protestelor din Piața Tiananmen a confirmat că membrii prosperei clase de mijloc din China nu se vor ridica neapărat împotriva Partidului Comunist, așa cum s-ar aștepta mulți observatori internaționali.

„Tinerii născuți în acest secol știu doar că economia Chinei a luat amploare. Își aduc aminte doar de Jocurile Olimpice de Vară din 2008 și de avântul economic”, afirmă Xiao Qiang, care studiază situația Internetului în China la Universitatea Berkley din California. În schimb, generația sa, născută în perioada de stagnare de după Revoluția Culturală, considera „Statele Unite standardul de aur la care spera să ajungă”.

Aniversarea actelor de reprimare nu va fi marcată în China, unde autoritățile evită constant orice referire la evenimente. Wei Fenghe, ministrul Apărării, a declarat la Conferința pentru Dialog Shangri din Singapore că reacția autorităților a fost decizia „corectă” în 1989, argumentând că națiunea beneficiază de atunci de „stabilitate”.

„Chinezii trebuie înțeleși. Poate că înjurăm Guvernul, dar vrem o națiune chineză de succes”, afirmă un angajat din domeniul tehnologiei numit Song, în vârstă de peste 20 de ani, care susține că a crescut „sub influența culturii americane”. A refuzat să își dezvăluie numele întreg, din cauza sensibilității subiectelor relațiilor China-SUA și aniversării din 4 iunie.

„Până în luna mai, când negociatorii Beijingului și Washingtonului eșuaseră în semnarea unui acord pentru a pune capăt conflictului comercial, presa de stat chineză a avut grijă să nu stârnească sentimente antiamericane. Beijingul a relaxat restricțiile în contextul impasului negocierilor. Acum, pozițiile presei de stat împotriva «intimidărilor» americane au avut efect asupra tinerilor precum Song, a cărui admirație față de SUA s-a diminuat din cauza războiului comercial”, notează FT.

„Este un sentiment foarte neconfortabil. Este ca și cum ai gândi despre cineva că este un tip puternic, dar se întoarce împotriva ta”, spune Song.

Tinerii chinezi care sunt suficient de bogați pentru a călători nu mai găsesc în străinătate lucruri atât de impresionante comparativ cu ce au în țara lor. „Oamenii nu prea mai sunt atât de idealiști despre America. Merg acolo și descoperă o serie de probleme. În plus, acum avem libertatea de a călători și putem face comparații”, afirmă un tânăr absolvent.

În ianuarie, președintele Xi Jinping a cerut „intensificarea educației ideologice și politice în rândul tinerilor” în cadrul unei conferințe pe tema „prevenirii extinderii riscurilor majore”. Sensul implicit este că Partidul Comunist chinez încă îi consideră pe tineri o potențială amenințare la adresa regimului”, subliniază analistul Xiao Qiang, de la Universitatea Berkeley.

După protestele din 1989, „Partidul Comunist chinez a redublat eforturile pentru inculcarea mândriei patriotice în tânăra generație”, explică Jessica Chen Weiss, profesor la Universitatea Cornell.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale