Scopul este formarea unei forțe pregătite pentru mobilizare rapidă și pentru exerciții frecvente. Oficialii implicați în crearea ei au afirmat că această forță va avea capacitatea de a crește semnificativ. Noua forță va include unități aeriene și navale, precum și trupe la sol, va fi condusă de comandanți britanici, iar celelalte state vor contribui cu trupe și unități specializate.
Statele implicate în prezent sunt Marea Britanie, Danemarca, Letonia, Estonia, Lituania, Norvegia și Olanda. Canada și-a exprimat de asemenea interesul de a participa. Anunțul privind crearea forței va fi făcut săptămâna viitoare de premierul britanic David Cameron, în calitatea sa de gazdă a summitului NATO din Țara Galilor.
Invazia rusă din Crimeea și intervenția armată din Ucraina a determinat NATO să caute reacții politice robuste pentru a contracara noi agresiuni din partea Moscovei. Alianța a evitat să mobilizeze trupe permanente în estul Europei, dar s-a angajat să efectueze exerciții militare semnificative și să dezvolte forțe de reacție mai flexibile și mai rapide.
Deși detaliile noii forțe conduse de Marea Britanie urmează să fie stabilite, aceasta va fi implicată probabil, în mod regulat, în exerciții semnificative în Europa și în alte părți, potrivit unui ofițer militar de rang înalt.
Analiștii apreciază că aceste măsuri vor trimite un mesaj esențial Kremlinului. „Trebuie să punem capăt ideii unor zone diferite de securitate în Europa”, a declarat Jonathan Eyal, director international la Royal United Services Institute din Londra.