State arabe au lansat o inițiativă pentru un armistițiu permanent între Israel și grupurile islamiste palestiniene, prin eliberarea ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza, în cadrul unui plan amplu care ar oferi statului evreu normalizarea relațiilor cu Arabia Saudită dacă acceptă progrese ”ireversibile” în sensul creării unui stat palestinian.
Un oficial arab de rang înalt a declarat sub protecția anonimatului, pentru cotidianul Financial Times, că planul – care include premiul deciziei Arabiei Saudite de normalizare a relațiilor cu Israelul – ar urma să fie prezentat peste câteva săptămâni, în cadrul eforturilor de oprire a războiului dintre Israel și grupul Hamas și de evitare a izbucnirii unui conflict de amploare în Orientul Mijlociu.
Oficialii arabi au discutat planul cu Statele Unite și cu guverne ale țărilor europene. Națiunile occidentale vor recunoaște formal statul palestinian sau vor susține acordarea statutului de membru cu drepturi depline al Națiunilor Unite pentru Autoritatea Palestiniană.
”Adevărata problemă este a le oferi palestinienilor speranțe, nu pot fi doar beneficii economice sau înlăturarea simbolurilor ocupației”, a declarat oficialul citat.
Inițiativa intervine în contextul în care Israelul este supus presiunilor internaționale pentru oprirea ofensivei din Fâșia Gaza, iar Statele Unite au intensificat eforturile diplomatice pentru a evita o conflagrație extinsă și pentru a identifica o soluție pe termen lung la conflictul israelo-palestinian.
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a admis că războiul din Fâșia Gaza este ”deranjant” și a subliniat că este necesar un stat palestinian ”care să le ofere oamenilor ce vor și care să colaboreze eficient cu Israelul”.
Arabia Saudită manifestă disponibilitatea de a normaliza relațiile cu Israelul în cadrul unui acord amplu care să includă înființarea unui stat palestinian.
”Recunoaștem că pacea regională include pacea cu Israelul, iar acest lucru se poate întâmpla doar prin pacea cu palestinienii, prin crearea unui stat palestinian”, a afirmat prințul Faisal bin Farhan, ministrul de Externe al Arabiei Saudite, cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos. Întrebat dacă Riyadul ar recunoaște Israelul în cadrul unui acord politic extins, Faisal bin Farhan a precizat: ”Categoric”.
Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui american Joe Biden, a afirmat că Washingtonul continuă să se concentreze asupra unui acord care să prevadă normalizarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel. ”Abordarea noastră este și rămâne focalizată asupra avansării integrării și stabilității în regiune”, a declarat Sullivan la Davos.
Dar există numeroase provocări în obținerea unui acord cu Israelul. După atacul comis de grupul Hamas pe 7 octombrie 2023, soldat cu cel puțin 1.200 de morți, oficialii israelieni au avertizat că războiul din Gaza va dura câteva luni, iar premierul Benjamin Netanyahu a exclus posibilitatea colaborării cu Autoritatea Palestiniană, susținută de Occident, și respinge soluția coexistenței a două state, notează cotidianul Financial Times.
În decembrie, Netanyahu s-a declarat ”mândru” că a împiedicat înființarea unui stat palestinian, iar Guvernul său este susținut de o coaliție din care fac parte formațiuni de extremă-dreapta, dintre care unele cer anexarea Cisiordaniei.
Statele Unite au depus eforturi intense în 2023 pentru un acord de normalizare a relațiilor între Israel și Arabia Saudită, dar negocierile au intrat în impas în contextul conflictului din Fâșia Gaza. Riyadul a semnalat că nu exclude posibilitatea normalizării relațiilor cu Israelul, iar, începând din octombrie, Washingtonul a transmis constant că susține soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian.
Disponibilitatea Arabiei Saudite de a lua în considerare normalizarea relațiilor oferă un element important în negocierile cu Israelul, în contextul în care regatul bogat în resurse petroliere este liderul lumii musulmane sunnite și custodele principalelor două locuri sfinte islamice.
Antony Blinken a declarat, miercuri, că depinde de Israel dacă ”profită de oportunitate”, subliniind că actuala criză constituie ”un punct de inflexiune” în Orientul Mijlociu și sunt necesare decizii dificile.
Foto: Profimedia
Citește și: