Financial Times: NATO trebuie să evalueze riscurile generate de cooperarea NUCLEARĂ Rusia-Turcia /Moscova are acces la infrastructură strategică

Financial Times: NATO trebuie să evalueze riscurile generate de cooperarea NUCLEARĂ Rusia-Turcia /Moscova are acces la infrastructură strategică
Publicat: 22/08/2024, 07:30

Alianța Nord-Atlantică trebuie să fie conștientă de riscurile generate de cooperarea Turciei cu Rusia în domeniul nuclear, în contextul în care Moscova urmează să primească acces la infrastructură strategică într-un stat membru NATO, comentează cotidianul Financial Times.

Dacă îl rugăm pe secretarul general al NATO să spună ce decizie a președintelui Recep Tayyip Erdogan îl deranjează cel mai mult, probabil va oferi ca exemplu achiziționarea de către Turcia a sistemelor antiaeriene S-400.

”Dar, acum, NATO are o problemă mai mare în relația Turciei cu Rusia: Centrala nucleară Akkuyu”, comentează jurnalistul Gönül Tol, într-un editorial publicat în Financial Times sub titlul ”NATO trebuie să conștientizeze situația generată de acordul Rusiei cu Turcia în domeniul nuclear /Moscova pune bazele controlului pe termen lung asupra infrastructurii esențiale a unui stat membru”.

Lui Erdogan îi place să numească acest complex, construit de compania de stat rusă Rosatom pe coastele Mediteranei, ca fiind ”prima centrală nucleară a Turciei”. În realitate, aparține Rusiei, care se ocupă de costurile de construcție și operare a centralei atomice.

Rusia va avea control asupra infrastructurii strategice într-un stat NATO

”Contractele de acest tip sunt scumpe pentru Moscova, de aceea, Rusia a acceptat acest lucru doar pentru centrala de la Akkuyu. (…) Dar președintele Vladimir Putin probabil s-a gândit că beneficiile deținerii infrastructurii strategice într-un stat NATO depășesc riscurile financiare. Probabil are dreptate. Iar centrala Akkuyu reprezintă o problemă pe termen lung pentru NATO”, constată editorialistul.

Erdogan a argumentat, pe fondul criticilor opoziției, că proiectul centralei nucleare are rolul de a reduce dependența energetică. Pentru a proteja legal controversatul proiect, Erdogan a semnat un acord interguvernamental cu Putin, făcând imposibilă rezilierea ulterioară a actului. Acest lucru înseamnă că Rusia, cunoscută pentru utilizarea energiei ca armă, va avea control direct asupra infrastructurii strategice dintr-un stat NATO timp de 100 de ani, indiferent cine va fi la putere. Iar asta nu este tot. Centrala nucleară Akkuyu este situată aproape de baza aeriană Incirlik, unde se află un depozit de armament nuclear NATO și un centru operațional aliat. Centrala se află și în vecinătatea radarului antibalistic NATO de la Kürecik.

Turcia probabil va fi nevoită să construiască un alt radar pentru protejarea centralei nucleare, iar analiștii militari se tem că Moscova ar putea cere să gestioneze noul radar și să aducă militari pentru protejarea obiectivului.

Occidentul a ignorat ambițiile Moscovei

”Occidentul a ignorat mult timp utilizarea de către Moscova a energiei atomice pentru a crea relații pe termen lung de tip politic, economic și militar cu țări importante din punct de vedere strategic”, atrage atenția editorialistul.

Turcia a fost criticată și sancționată pentru achiziționarea sistemelor antiaeriene S-400, dar, până acum, țările occidentale au tăcut în privința Centralei Akkuyu.

”Pentru a lipsi Moscova de o capabilitate geopolitică și a atenua preocupările referitoare la mediu și la securitate, Occidentul ar trebui să facă mai mult în sensul echilibrării termenilor favorabili acordați de Moscova. Presiunile asupra băncilor occidentale pentru abandonarea reticenței privind finanțarea proiectelor nucleare ar fi un început bun”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Creșterea datoriei externe a SUA va genera dubii asupra statutului dolarului ca monedă de referință

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump vs Kamala Harris. Garda Naţională, mobilizată în 15...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare...
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
Există viață după moarte? Un reputat om de știință din SUA spune că da!