Prima pagină » Știri externe » ANALIZĂ Financial Times: Occidentul trebuie să reia relațiile cu SUDUL GLOBAL /Ordinea postbelică se degradează, sunt necesare noi forme de multilateralism

Financial Times: Occidentul trebuie să reia relațiile cu SUDUL GLOBAL /Ordinea postbelică se degradează, sunt necesare noi forme de multilateralism

Financial Times: Occidentul trebuie să reia relațiile cu SUDUL GLOBAL /Ordinea postbelică se degradează, sunt necesare noi forme de multilateralism

Occidentul va fi nevoit să reconfigureze relațiile cu națiunile din grupul denumit Sudul Global prin crearea unor noi ”forme ale multilateralismului”, în contextul erodării ordinii internaționale postbelice, comentează cotidianul Financial Times.

Birourile premierului Indiei, Narendra Modi, și președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, trebuie să fi avut mari probleme când liderii au optat săptămâna trecută să nu participe la summitul comunității Commonwealth, optând în schimb pentru o reuniune cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

”Cu toate acestea, puțini experți ar contesta logica strategică a deciziei, întrucât relevă scăderea influenței organizațiilor internaționale conduse de Occident asupra Sudului Global. Este și un nou semnal referitor la declinul a ceea ce în perioada postbelică se numește comunitatea internațională”, scrie editorialistul Alec Russell, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul ”Cum ar trebui să reia Occidentul relațiile cu Sudul Global”.

Săptămâna trecută, au avut loc trei summit-uri. În orașul rus Kazan s-a derulat reuniunea națiunilor emergente, BRICS, o organizație fondată de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud extinsă între timp în emisfera sudică. Washingtonul a găzduit reuniunile instituțiilor din Acordul Bretton Woods, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, iar în Samoa a avut loc reuniunea Commonwealth.

FMI și Banca Mondială nu ar putea adopta planuri eficiente de reformă cu o săptămână înaintea alegerilor din SUA, întrucât victoria lui Donald Trump ar afecta puternic proiectele. În privința comunității Commonwealth, aceasta are nevoie de un nou sens în lipsa reginei britanice, care prezidase organizația din 1952.

”Rămâne grupul BRICS. Occidentul obișnuiește să ia în râs această organizație, (…) formată din autocrați, democrați și state hibride. Cei mai puternici membri la nivel economic, India și China, sunt rivali, iar ambițiile de a crea o ordine economică alternativă – cu o monedă comună, o bancă centrală și un sistem de plăți – rămân la stadiul de aspirații. Dar ideile organizației sunt relevante: se schimbă puterea la nivel global și este atacat sistemul financiar occidental. Pe scurt, ordinea mondială stabilită după 1945 se prăbușește și, deși succesorul nu este încă definit, Rusia și China, puteri autocrate, încearcă să acopere golul creat”, notează editorialistul Alec Russell.

Londra propune reconfigurarea arhitecturii financiare globale

În noul context internațional, David Lammy, ministrul britanic de Externe, a fixat pe bună dreptate ca prioritate remedierea relațiilor cu națiunile din Sudul Global. Lammy a evocat deja, la Adunarea Generală ONU, necesitatea regândirii arhitecturii financiare mondiale.

”Există două modalități evidente de inițiere a reformelor. În primul rând, trebuie depășite generalitățile și ar trebui reimaginat sistemul multilateral. În al doilea rând, trebuie evidențiate beneficiile cooperării cu Occidentul, mai ales în materie de finanțare a acțiunilor de protejare a climei (…)”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Consulatele iraniene din Germania, ÎNCHISE după executarea unui cetățean german /Berlinul denunță „duritatea teribilă a regimului injust” din Iran

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și