Financial Times: Oferta MVM pentru E.ON Energie România va fi analizată din perspectiva posibilei INFLUENȚE a Rusiei
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că preluarea E.ON Energie România de către grupul maghiar MVM ar putea fi blocată din motive de securitate.
Sebastian Burduja a menționat decizia Spaniei de anul trecut, când Madridul a oprit o fuziune din domeniul feroviar cu o companie maghiară, parțial din cauza legăturilor acesteia cu Rusia.
„Am văzut un precedent în Spania, o tranzacție care implica o entitate maghiară a fost respinsă de o comisie similară cu cea română. Va trebui să luăm în considerare toate acestea pentru a ajunge la o decizie”, a declarat Sebastian Burduja pentru Financial Times.
E.ON Energie România deservește milioane de clienți români cu energie electrică și gaze, cu o cotă de piață de aproape 50%, a spus el.
Deținut de statul maghiar, MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria după venituri și este principalul importator de gaze rusești în Ungaria. De asemenea, MVM operează o centrală nucleară proiectată de Rusia în Ungaria, acum în curs de extindere sub supervizarea Rosatom, compania de energie nucleară de stat a Rusiei.
MVM s-a oferit să plătească până la 200 de milioane de euro pentru participația majoritară la E.ON Energie, pe care Burduja a estimat-o la nu mai mult de 50 de milioane de euro. Oferta a fost mult mai mare decât ceea ce au fost dispuși să plătească ceilalți cumpărători, printre care se numărau și două companii energetice românești deținute de stat.
Sebastian Burduja a spus că serviciile de informații vor contribui la evaluarea riscurilor preluării E.ON Energie de către MVM.
„Valoarea tranzacției va fi examinată. . . și potențiale implicații pe piața energiei. Vom investiga în continuare, probabil cerând și un punct de vedere din partea sistemului de securitate națională. Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară”, a spus Burduja
Ministrul Energiei a adăugat că România lucrează pentru a-și exploata propriile resurse de gaze naturale și pentru a cumpăra resurse suplimentare de pe piața spot.
MVM: Vom coopera cu autoritățile române
MVM a declarat că va coopera cu autoritățile române, dar a refuzat să discute detalii despre ceea ce a spus că este o tranzacție în curs de desfășurare. Reprezentanții MVM au spus că portofoliul regional de achiziții de gaze este diversificat, atât în ceea ce privește sursele, rutele și maturitatea.
Gazul rusesc furnizat de compania de stat Gazprom „constituie doar 40% din portofoliul comercial regional total”, a spus compania.
MVM primește gazul rusesc printr-o conductă care traversează Turcia, ultima rută rămasă către Europa după ce un acord de tranzit între Gazprom și Ucraina a luat sfârșit pe 1 ianuarie.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: