Prima pagină » Știri externe » Financial Times: Pierderile suferite de BĂNCI din SUA, Europa și Asia generează temeri privind piața imobiliară

Financial Times: Pierderile suferite de BĂNCI din SUA, Europa și Asia generează temeri privind piața imobiliară

Financial Times: Pierderile suferite de BĂNCI din SUA, Europa și Asia generează temeri privind piața imobiliară

Pierderile semnificative raportate de bănci din Statele Unite, Asia și Europa au relansat preocupările referitoare la vulnerabilitățile sectorului imobiliar comercial american, supus presiunilor din cauza nivelului scăzut de ocupare și a dobânzilor mari, comentează cotidianul Financial Times.

Grupul bancar regional New York Community Bancorp (NYCB) a dezvăluit miercuri pierderi uriașe asociate sectorului imobiliar, în timp ce compania japoneză Aozora Bank și firma germană de investiții Deutsche Bank au emis avertismente legate de riscurile expunerilor pe piața imobiliară din SUA.

Pierderile reprezintă cel mai recent efect al problemelor pieței imobiliare din SUA, asociate faptului că foarte puțini oameni lucrează de la birouri după pandemie și costurilor mari de creditare.

”Ne așteptăm ca dovezile despre problemele financiare să se multiplice anul acesta, în contextul în care se încheie perioadele de refinanțare. Multe entități care au contractat credite vor fi forțate fie să injecteze capital suplimentar, fie să returneze creditele, cu riscul de a ajunge să vândă proprietăți pe o piață slabă”, afirmă Kiran Raichura, economist specialist pe domeniul imobiliar la grupul Capital Economics.

Grupul NYCB, ale cărui acțiuni au crescut anul trecut după ce a analizat posibilitatea fuziunii cu compania Signature Bank, prăbușită în contextul crizei regionale, a raportat miercuri pierderi de 185 de milioane de dolari doar pentru două credite imobiliare și a plasat garanții de 500 de milioane de dolari pentru a acoperi alte potențiale pierderi.

Dezvăluirile i-au șocat pe investitori, astfel că valoarea acțiunilor NYCB a scăzut cu 40%, anulând câștigurile înregistrate de când preluase Signature Bank. Presiunile pe burse au continuat joi.

Efectele crizei NYCB s-au repercutat asupra altor bănci, într-un sector care nu și-a revenit complet după prăbușirea companiei Silicon Valley Bank și a altor bănci de dimensiuni medii.

Pierderile asociate expunerilor pe piețele imobiliare ”reamintesc de normalizarea aflată în curs în acest sector”, potrivit unui raport elaborat de specialiștii grupului Bank of America.

Efectele crizei din SUA se resimt în Asia și Europa

Efectele din SUA au fost simțite la Tokyo, unde valoarea acțiunilor băncii Aozora au scăzut semnificativ joi, din cauza diviziei creditelor imobiliare din străinătate. Banca japoneză a estimat că piața clădirilor de birouri din SUA se va stabiliza în doi ani.

Aozora și-a revizuit profiturile la nivelul de 24 de miliarde de yeni (164 de milioane de dolari) pe anul fiscal care se încheie în martie, raportând o pierdere de 28 de miliarde de yeni, iar situația a generat scăderea valorii acțiunilor cu 21%.

Iar Deutsche Bank a fost nevoită să ridice la nivelul de 123 de milioane de euro (133 de milioane de dolari) garanțiile privind creditele imobiliare asociate sectorului imobiliar din SUA. În 2023, grupul multinațional german de investiții avea garanții de doar 26 de milioane de euro.

Preocupările asociate sectorului imobiliar nu se limitează doar la SUA, Japonia și Germania. Compania elvețiană Julius Baer a raportat scăderea profiturilor cu 50%.

Foto: Profimedia

Citește și:

Premierul Franței anunță măsuri suplimentare pentru protejarea FERMIERILOR și cere un plan european

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și